Niklas Nygren in i Prime Penguin

Efter försäljningen av Nyce Logic till Visma, går tidigare delägaren Niklas Nygren in som investerare och operativ kraft i logistik-startupen Prime Penguin. Han har också startat Relevator – en marknadsplats för begagnad automation tillsammans med Mats Åberg.

Prime Penguin erbjuder e-handlare att upphandla sin logistik via ett globalt nätverk av utvalda TPL-bolag. Nu ansluter Niklas Nygren som investerare. Han kommer också vara involverad operativt när det gäller 3PL- och WMS-partners.

Niklas Nygren var tidigare delägare hos WMS-leverantören Nyce Logic, där han haft flera av Nordens största TPL-bolag som kunder, men lämnade bolaget vid årsskiftet när det köptes upp av Visma Retail (nuvarande Extenda Retail).

– När jag blev introducerad till Prime Penguin matchade vi direkt – med det här innovativa verktyget kan man lösa så många av problemen som aldrig slutar gå i långbänk inom tredjepartslogistik, säger Niklas Nygren.

Han hoppas kunna ta med sig sina erfarenheter i form av åratals daglig dialog med TPL-bolag och omsätta det till att Prime Penguin hjälper fler logistikköpare att faktiskt bli nöjda med sin outsourcing.

– Det gäller också att se till att fler TPL-bolag faktiskt får en lönsam affär, säger Niklas Nygren.

Prime Penguin har TPL-partners i bl a Sverige, Norge, England, Tyskland, Holland, Italien samt Australien.

– För att tillmötesgå den kraftiga tillväxt av e-butiker som anslutit sig till Prime Penguin under sommaren och hösten ser vi det välkomnande att Niklas stärker organisationen, både operationellt och som strategisk investerare, säger Mikael Johansson, som grundade Prime Penguin 2016 tillsammans med Joakim von Oldenskiöld.

Säljer begagnad automation

Niklas Nygren är också engagerad som medgrundare i den nystartade marknadsplatsen Relevator, en digital marknadsplats som förmedlar begagnad automationsutrustning som lagerhissar och paternosterverk.

– Det finns ingen som erbjuder den typer av tjänster inom lagerautomater  idag. Vi vill skapa en säker och trygg andrahandsmarknad för lagerautomation, där man kan köpa och sälja utrustning med garantier, avtal och installation av och där specifikationerna på produkterna är rätt och tydliga, säger Niklas Nygren.

Begagnatmarknaden för lagerautomation är, till skillnad från många andra industriprodukter, en ganska eftersatt historia, menar Niklas Nygren, som grundat Relevator tillsammans med f d Kardex-profilen Mats Åberg.

– Mats har jobbat med den här typen av utrustning i 15 år, och upplevde en ganska stor frustration kring det här. När kunderna köper annan typ av lagerutrustning så är de vana vid att det finns livscykeltjänster, med inbyten, ett tydligt andrahandsvärde och möjlighet att uppgradera sin utrustning vid behov, men för hissautomater och pater nosterverk så har den servicen inte funnits, det har i princip varit Blocket-försäljning eller skroten som gäller. 

Verksamheten drog igång i början av året, och hittills har intresset varit stort.

– Vi har levererat en massa projekt – och till kunder i bland annat Thailand, Indien och Slovenien, berättar Niklas Nygren.

Av Hilda Hultén