Nordic Nest automatiserar lagret

Snabbväxande E-handlaren Nordic Nest, som just nu bygger ut lagret i Kalmar för tredje gången på kort tid, satsar nu på robotlagring i form av en Autostore från Element Logic. Lösningen har 112 robotar och 60 000 backar och ska tas i drift i höst.

E-handlaren Nordic Nest grundades 2002 i Kalmar under namnet Designonline, och säljer skandinavisk design i 70 länder, bland annat Norden, Tyskland och Sydkorea. Bolagets produktportfölj består av drygt 450 varumärken och cirka 55 000 unika produkter. Under 2020 köptes bolaget av BHG Group och sedan maj 2021 är även Svenssons i Lammhult med i Nordic Nest Group.

Enligt tidningen Market så dubblade Nordic Nest omsättningen 2021, och närmar sig nu en omsättning på 2 miljarder SEK. Bolaget flyttade in i ett nytt, 10 000 kvm stort lager hösten 2019, som 2020 byggdes ut med ytterligare 12 000 kvm. Just nu pågår en tredje utbyggnad av lagret i Kalmar med ca 14 000 kvm. Samtliga byggen har gjorts av Logistic Contractor.

Fram till nu har bolaget skött logistiken med manuella processer, men nu väljer man att investera i lagerautomation i form av en Autostore-lösning med 112 robotar, 60 000 backar, 14 karusellportar varav 10 conveyportar och mjukvaran E-manager. Automationen i Nordic Nests lager går live under hösten 2022, och den nya logistik-setupen kommer att implementeras för både Nordic Nests och Svenssons i Lammhults kunder.

Bank Bergström. Foto Nordic Nest

– Innan vi satsade på automation ville vi först ha en ordervolym som kunde bära upp investeringen, och nu har vi nått fram dit, kommenterar Bank Bergström, vd på BHG och Nordic Nest.

Rätt fas för automation

Målet med automationen är att skapa en logistik som kan skalas upp i takt med kundernas förändrade behov, samtidigt som bolaget sänker sina driftkostnader, sparar plats och skapar en arbetsplats med bättre ergonomi.
– Nu är vi i en fas där en Autostore verkligen kommer att hjälpa oss genom snabbare leveranser, högre orderflöden, förbättrad arbetsmiljö, ökad effektivitet och en bättre kostnadsbild långsiktigt. Vår inledande installation är relativt stor och vi har även golvyta för att kunna fördubbla kapaciteten på sikt, även om vi tycker om att skynda långsamt, menar Bank Bergström.

Tredje robotlagret i Kalmar

För Element Logic som levererar lösningen är projektet det tredje i Kalmar, där man även installerat robotlösningar hos e-handlarna Hatstore och Royal Design.
– Utvecklingen går snabbt i Kalmar genom ett vitalt entreprenörsliv. Det är ett klokt val av Nordic Nest att i takt med deras framgångar satsa på ett Autostore-lager som tar effektiviteten till nästa nivå samtidigt som det är skalbart för framtiden, kommenterar Element Logics Sverige-vd Thomas Karlsson.

Av Hilda Hultén