Norska Felleskjøpet automatiserar logistiken

Felleskjøpet Agri, Norges ledande jordbruksgrossist som även äger Granngården, automatiserar sitt nya 20 000 kvm stora centrallager i Gardermoen strax utanför Oslo, bland annat med en Autostore från Swisslog.

Det nya centrallagret på Gardermoen byggs av Veidekke för fastighetsägaren Olav Thon Eiendoms räkning, och etableras på en 60 000 kvm stor tomt och består av ett 20 000 kvm stort inomhuslager samt ett 24 000 kvm stort utomhuslager. Lagret ska stå klart i början av 2022 och ska försörja bolagets egna verkstäder, 100 norska butiker, 44 000 medlemmar och andra proffskunder, och den stadigt ökande e-handeln till konsumenter med varor.

– Med det nya centrallagret kan vi sammanföra våra två befintliga centrallager i Norge i en modern, framtidssäkrad anläggning där vi får ut synergier på ett mycket bättre sätt, säger Lasse Iversen, chef för utvecklingsavdelningen, central lagerdrift i Felleskjøpet Agri i ett pressmeddelande.

Automatiserat smålager

Felleskjøpet automatiserar sitt nya Norgelager med en Autostore med 40 000 lådor, 26 robotar och 8 portar. Bild Swisslog.

Smågodshanteringen i det nya lagret automatiseras med en Autostore som Swisslog levererar, som bland annat ska effektivisera de tidskritiska leveranserna av reservdelar till verkstäder, butiker och kunder.

– Swisslog presenterade flera olika lösningar och till sist föll valet på en Autostore, eftersom vi behöver en skalbar, beprövad och flexibel lösning som hanterar alla våra små artiklar på ett rationellt sätt och ger oss ett snabbt genomflöde, kommenterar Lasse Iversen.

I en första fas installeras en Autostore-lösning med 40 000 lådor, 26 robotar och 8 portar, som ska tas i full drift under första kvartalet 2022. Anläggningen styrs av Swisslogs WMS SynQ i samspel med Felleskjøpets befintliga WMS.

Felleskjøpet är ett kooperativ som ägs av 44 000 bönder. Bolaget omsätter 17,3 miljarder NOK, har ca 4 100 anställda. Bolaget har 210 butiker, varav ca 100 i Norge och 110 i Sverige i form av butikskedjan Granngården. Granngårdens logistik sköts från Sverige av TPL-aktören DB Schenker Logistics i Torsvik.

Av Hilda Hultén