Northvolt satsar stort i ny batterifabrik i Polen

Northvolt investerar 200 miljoner dollar i en ny 50 000 kvm stor batterifabrik i Gdansk, Polen. Fabriken kommer byggas i två steg, med en initial produktion på 5 GWh, med beräknad byggstart 2021 och driftstart 2022. Battericellerna kommer levereras från Northvolts fabrik i Skellefteå.

I anslutning etableras även ett nytt forsknings- och utvecklingscenter som tillsammans med fabriken kommer innebära 500 nya jobb i regionen.

Den framtida kapaciteten kommer ligga på 12 GWh.

– Att säkra tillverkningskapacitet för battericeller i Europa är nyckeln till regionens industriella framtid, men det som är lika viktigt är den industriella kapaciteten för att integrera celler i verkliga lösningar. Det är detta som den nya fabriken kommer att leverera – sofistikerade, hållbara energilagringssystem för att stödja omvandlingen av Europas elnät och dess industri, säger Peter Carlsson, grundare och vd, Northvolt.

Investeringen kommer att öka tillverkningskapaciteten för batterimoduler och system för att uppfylla avtal som Northvolt har tecknat med kunder som söker långsiktiga leveransavtal med stora volymer för kompletta batterisystemlösningar över nät- och industrimarknader.

Genom att leverera dessa batterilösningar kommer Northvolt att tillhandahålla tekniska lösningar som krävs för omställningen mot fossilfrihet.

Projektet speglar Northvolts ambitioner att bli ledande inom utveckling och leverans av premium, hållbara batterilösningar för den europeiska marknaden och bygger på företagets start av en industrialiseringsanläggning för batterisystem i Gdańsk 2019.

– Northvolt har varit närvarande i Polen i tre år och vi är det imponerad av både ingenjörernas och tillverkningspersonalens professionalism och kaliber som vi engagerar oss i våra aktiviteter här. Vi är glada över att gå ut och rekrytera 500 till, kommenterar Emad Zand, President Battery Systems, Northvolt.

Fabriken kommer att få sin leverans av litiumjonbattericeller från Northvolt Ett – som ligger i Skellefteå, Sverige. Eftersom Northvolts ambition är att fortsätta bygga på den lågutsläppsproduktionsplattform som är etablerad i Sverige inom sin verksamhet i Polen kommer den nya fabriken att drivas med förnybar energi, inklusive produktion av förnybar energi.