Northvolt Ett producerar sin första battericell

Efter en stökig julhelg monterade Northvolts första gigafabrik i Skellefteå sin första battericell igår ikväll, tisdag den 28 december. Produktionen kommer nu att skalas upp, planen är att de första kommersiella kundleveranserna kommer att ske nästa år.

Northvolt Etts första monterade battericell utgör en milstolpe som Northvolt har arbetat för sedan gigafabriken tillkännagavs 2017.

Battericell. Foto Northvolt.

– Idag är en stor milstolpe för Northvolt som teamet har arbetat mycket hårt för att uppnå. Naturligtvis är den här första cellen bara början. Under de kommande åren ser vi fram emot att Northvolt Ett utökar sin produktionskapacitet kraftigt för att möjliggöra den europeiska omställningen till ren energi, säger Peter Carlsson, vd och medgrundare av Northvolt, i ett pressmeddelande.

Battericellen är den första som har designats, utvecklats och monterats fullt ut av ett inhemskt europeiskt batteriföretag, och har utvecklats på Northvolt Labs, Northvolts industrialiseringsfabrik i Västerås, som varit i produktion sedan början av 2020. Cellen är av ett “prismatiskt cellformat” och kom från cellmonteringslinjen den 28 december.

Under de kommande åren kommer produktionskapaciteten på Northvolt Ett att öka mot 60 GWh per år för att uppfylla kontrakt värda över 30 miljarder dollar som Northvolt har säkrat från nyckelkunder, inklusive BMW, Fluence, Scania, Volkswagen, Volvo Cars och Polestar. Till dessa kunder inom fordons-, industri- och energilagringssektorerna kommer Northvolt Ett att leverera celler i olika format med kommersiella leveranser från och med 2022.

För närvarande sysselsätter Northvolt Ett i Skellefteå över 500 personer av 56 olika nationaliteter.