Tuff julhelg för Northvolt

Batteritillverkaren Northvolt har haft en motig julhelg. Under juldagen kom larm om en brand med kraftig rökutveckling vid anläggningen i Västerås – där tre fördes till sjukhus. På annandagen kom det också fram att underentreprenörer vid bygget i Skellefteå har brutit mot arbetstidslagen och får böta fyra miljoner.

Runt klockan 11 på juldagen kom ett larm från Northvolts batterianläggning i Västerås om en brand. Larmet visade först på att det skett en explosion, men det visade sig handla om en termisk rusning i 16 battericeller som resulterade i kraftig rökutveckling.

Enligt DN fick tre personer i sig rök och fördes med ambulans till sjukhus för kontroll. Även 17 andra personer skulle uppsöka sjukhus för kontroll, vilket är rutin när man kan ha utsatts för rök.

– Samtliga personer uppges må bra. Rutinen är att alla som har utsatts eller potentiellt utsatts för rök ska åka in och undersökas för säkerhets skull, säger Jesper Wigardt, kommunikationschef på Northvolt, i ett mejl till tidningen.

Redan klockan 13 konstaterade räddningstjänsten att det inte fanns någon risk för fler bränder. Enligt tidningen är branden den andra på mindre än två månader i fabriken. Den tidigare branden släcktes direkt av personal på plats.

Brott mot arbetstidslagen vid fabriksbygget i Skellefteå

På annandagen rapporterade SVT att sex företag som bygger batteritillverkarens fabrik i Skellefteå får miljonböter för brott mot arbetstidslagen. Totalt ska byggarbetare vid fabriken, främst arbetskraft från andra europeiska länder, ha arbetat 8 500 timmar för mycket mellan april och augusti i år och genomfört otillåtet nattarbete. Nu får underentreprenörsföretagen böta över fyra miljoner kronor sammanlagt.

Enligt företagen har de bland annat behövt jobba ifatt förseningar orsakade av andra företag och av Nortvholt själva. Men enligt batteritillverkarens byggarbetsmiljösamordnare (BAS-U) har det endast vid enskilda tillfällen funnits behov av övertid.

Arbetsmiljöverket konstaterar genomgående att företagen saknar kollektivavtal.

Av Emanuel Lehtonen