Northvolt utökar Skellefteåfabriken

Northvolt tar in 2,75 miljarder dollar i eget kapital för att bygga ytterligare battericellskapacitet i Skellefteå – den svenska fabrikens kapacitet utökas med 50 procent. “Detta är en ny europeisk industri på gång” säger Alexander Hartman, CFO på Northvolt, i ett pressmeddelande.

I en investeringsrunda har 2,75 miljarder dollar tagits in från svenska pensionsfonderna AP1, AP2, AP3, AP4 och OMERS Capital Markets tillsammans med befintliga investerare Goldman Sachs Asset Management och Volkswagen Group.

Nuvarande Northvolts aktieägare AMF, ATP, Baillie Gifford, Baron Capital Group, Bridford Investments Limited, Compagnia di San Paolo, Cristina Stenbeck, Daniel Ek, IMAS Foundation, EIT InnoEnergy, Norrsken VC, PCS Holding, Scania och Stena Metall Finans deltar också i kapitalanskaffningen.

Mer kapacitet i Skellefteå

De nya miljarderna ska användas för att utöka den svenska anläggningen för battericellstillverkning: Northvolt Ett, från 40 till 60 GWh årlig kapacitet för att möta ökad kundefterfrågan.

Inklusive det nya kapitaltillskottet har Northvolt nu tagit in mer än 6,5 miljarder dollar i eget kapital och skulder för att möjliggöra en expansionsplan som leder fram till och över 150 GWh utplacerad årlig produktionskapacitet i Europa till 2030. Dessutom har Northvolt hittills säkrat över 27 miljarder dollar i kontrakt från nyckelkunder, inklusive BMW, Fluence, Scania och Volkswagen, för att stödja sin plan, som också inkluderar att etablera återvinningskapacitet för att möjliggöra att 50 procent av alla dess råvarubehov kommer från återvunna batterier senast 2030.

– Vi har en solid bas av investerare och kunder i världsklass ombord som delar Northvolts uppdrag att bygga världens grönaste batteri för att möjliggöra den europeiska övergången till förnybar energi, kommenterar Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt.

Uppstart 2021

Northvolts första gigafactory, Northvolt Ett, i Skellefteå, kommer att utökas från den tidigare planen på 40 GWh till 60 GWh årlig produktionskapacitet för att möta den ökade efterfrågan från nyckelkunder, inklusive en order på 14 miljarder dollar från Volkswagen som tillkännagavs tidigare i år. Fabriken kommer att börja producera senare i år.

Detta är en ny europeisk industri på gång och det kommer att kräva betydande investeringar under det kommande decenniet.

– Vi har producerat celler i vår cellindustrialiseringsanläggning, Northvolt Labs, i mer än ett år och är glada över att nu få med oss den kunskap och teknik vi har utvecklat norrut och starta storskalig produktion, kommenterar Peter Carlsson.

Ny europeisk industri

För att uppnå sitt kapacitetsmål för 2030 räknar Northvolt för närvarande med att bygga upp ytterligare minst två gigafabriker i Europa under det kommande decenniet och undersöker aktivt möjligheten att bygga nästa av dessa i Tyskland.

Under samma tidsperiod förutser Northvolt en enorm tillväxt i andra delar av den europeiska värdekedjan för batteritillverkning. från bearbetning av råvaror till komponent- och utrustningstillverkning, till produktion av battericeller och system och uppbyggnad av återvinningsinfrastruktur.

– Detta är en ny europeisk industri på gång och det kommer att kräva betydande investeringar under det kommande decenniet. Det är uppmuntrande att se att investerarsamhället har identifierat möjligheten tidigt och vi hoppas kunna se fler investeringar i hela värdekedjan under de kommande åren, kommenterar Alexander Hartman, CFO på Northvolt.