Northvolt satsar 750 miljoner dollar på batteriforskning i Västerås

Northvolt investerar 750 miljoner dollar för att etablera “världens första FoU-campus som täcker hela batteriekosystemet” i Västerås. Centret kommer sysselsätta 1000 personer.

Northvolt meddelar idag att man expanderar Northvolt Labs i Västerås till ett helt integrerat ekosystem för att driva utvecklingen inom den framväxande europeiska batteriindustrin.

Det nya campuset kommer att byggas ut från Northvolt Labs med intilliggande testanläggningar och Revolt pilotåtervinningsanläggning, som ska mata in återvunnen råvara direkt i produktionen på plats. Med en total investering på 750 miljoner dollar kommer campus att ge kunderna tillgång till en verktygslåda som spänner över hela spektrumet av värdekedjeaktiviteter relaterade till litiumjonbatteridesign, utveckling och livscykel – från material och celldesign, till batterisystem och återvinning.

– Det finns idag ett oåterkalleligt momentum kring övergången till batterielektriska lösningar. Northvolt Labs utökas för att dra nytta av detta – för att driva omställningen i ännu högre hastighet mot säkra, hållbara batterilösningar. Genom att etablera ett campus där industriella aktörer kan engagera sig, omgivna av alla nödvändiga anläggningar, är det vår övertygelse att vi kan skapa den nödvändiga grunden för att Europa ska kunna växa fram som den ledande regionen för en teknik som är kärnan i kapplöpningen för att fasa ut fossila bränslen, säger Peter Carlsson, medgrundare och vd för Northvolt i ett pressmeddelande.

Den första nya anläggningen är redan under uppbyggnad – ett FoU-center som ska möjliggöra utveckling av nya battericellsmaterial och produkter och därmed bredda omfattningen av Northvolts förmåga att möta den ökande efterfrågan på kundanpassade lösningar, samtidigt som gränsen för nästa generations cellteknik tänjs på.

Parallellt är ett nytt kontor på 15 000 kvadratmeter under utveckling för att stödja en ökning av personalstyrkan från 400 personer idag till minst 1 000 personer som kommer att arbeta på Northvolt Labs.

Dessutom kommer ett nytt kundcenter att inrättas för att fungera som ett utrymme för partners, nystartade företag, uppskalningar och akademi, för att mötas, samarbeta och kollektivt driva framåt europeiska industriaktörer som är engagerade i batteriteknik och elektrifiering.