Arlanda öppnar upp

Från och med den 26 oktober öppnar Swedavia ytterligare en terminal på Stockholm Arlanda Airport. Terminal 2 tas i bruk tidigare än planerat för att möta det ökade flygresandet och flera flygbolagssatsningar på Arlanda under hösten.

– Glädjande kan vi konstatera att flygtrafiken och antalet resenärer ökat snabbare än vi trott och hoppats på och att vi behöver ta ännu en terminal i bruk tidigare än planerat. Att vi nu ökar kapaciteten på flygplatsen är en signal om att vår bransch är på väg tillbaka, kommenterar Peder Grunditz, flygplatsdirektör på Stockholm Arlanda Airport.

I mars 2020 beslutade Swedavia att samla all flygplatsverksamhet till Terminal 5 på grund av pandemins påverkan på resandet. Under andra kvartalet 2021 har dock resandet sakta börjat återhämta sig och det är en återhämtning som har fortsatt. Inför hösten har flera flygbolag aviserat satsningar på flygplatsen, bl a Ryanairs etablering och att Finnair startar långlinjetrafik direkt från Arlanda.

– Det finns förstås fortfarande en osäkerhet om marknadsutveckling, men inför flygbolagens vinterprogram och i takt med att fler länder lättar på reserestriktioner ser vi att vi kommer att behöva mer kapacitet på flygplatsen. Vi har också flera stora flygbolagssatsningar på Arlanda under hösten, kommenterar Peder Grunditz.

Inledningsvis kommer Terminal 2 trafikeras av Air France/KLM, Czech Airlines, Transavia, Vueling och Easyjet. Övrig trafik kommer fortsatt rymmas på Terminal 5.