Nu invigs Ikeas nya automationslager

Ikea inviger nu sitt nya automatiserade e-handelslager i Torsvik – som kommer korta leveranstiden till kund med 1–2 dagar och öka kapaciteten.

Automationen består av ett nyinstallerat skyttelsystem från SSI Schäfer som nu får en nyckelroll i heminredningsgigantens e-handel i Norden.

Automationen som nu tagits i drift på IKEAs distributionscentral utanför Jönköping är en utveckling av koncernens första egna automatiserade lager för postpaket, som ligger i Tejon i Kalifornien. Det är därmed det andra automatiserade lagret av den här typen inom IKEA-världen, men säkerligen inte det sista.

– På Ikea arbetar vi hårt med att förbättra köpupplevelsen för våra kunder och att automatisera våra lager är ett viktigt steg i utvecklingen. Det gör att vi blir bättre på att möta och förhoppningsvis även överträffa våra kunders förväntningar, säger Helene Söderström, Customer Fulfilment Manager på Ikea Sverige, i ett pressmeddelande.

Tyska SSI Schäfer har levererat och byggt upp anläggningen av typen Navette, som rymmer omkring 20 000 lagerlådor. Totalt kommer omkring två tredjedelar, eller 6 500, av Ikeas artiklar att kunna hanteras av systemet.

Kortare leveranstider är ett av fokusen framåt för att öka tillgängligheten och komma närmare kunderna. Lagret i Torsvik levererar i dagsläget postpaket till Ikeas kunder i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Leveranstiderna skiljer sig åt från land till land, men kommer nu i snitt att kortas ner med 1–2 dagar. För Sverige innebär detta att 90% av kunderna kommer att kunna få sina paket inom en till två dagar.

– Samtidigt som vi moderniserar våra lager och skapar en mer attraktiv arbetsplats för våra medarbetare gör automationen att vi kan öka vår kapacitet och leverera ett betydligt högre antal order per dag, säger Jeanette Hagberg, Site Manager på Ikeas distributionscentral i Torsvik.