Ny logistikutbildning i Piteå

Göteborgsbaserade Yrgo, en av landets största anordnare av yrkeshögskoleutbildningar, satsar på logistikutbildningar i Piteå kommun. En första kull av studenter på utbildningen Logistik- och transportledare tog i fredags examen efter 1,5 års studier, och i januari drar en ny utbildning igång: Internationell affärsinriktad speditör.

Industriboomen i Västerbotten och Norrbotten skapar ett stort behov av kompetensförsörjning. YH-utbildningsaktören Yrgo har därför inlett ett samarbete med Piteå kommun för att utbilda personer inom logistik. Första kullen utexaminerade från YH-utbildningen Logistik och transportledning blev klara i fredags.

Eleverna har kunnat bo kvar i Piteå, men undervisats från Sveriges logistikhuvudstad Göteborg, genom digitala verktyg.

– Vi ser att allt fler utbildningsaktörer riktar sitt fokus mot Norrbotten och vi vill bidra i arbetet med kompetensförsörjning. Det breddar utbudet av högre utbildning för alla som vill plugga men som inte vill flytta från Piteå, samtidigt som det genererar behövlig kompetens som efterfrågas av lokala och regionala arbetsgivare. Dagens teknik skapar dessa möjligheter, säger Karin Gebing, utbildningsutvecklare för Piteå kommun, i ett pressmeddelande.

Yrgos nya utbildning på orten, Internationell affärsinriktad speditör, startar i januari med sju studieplatser. Utbildningen följer samma upplägg som Logistik- och transportledare.

– Vår målsättning är att genomförandet av denna utbildning blir lika lyckat som förra. Det finns fortfarande studieplatser i Piteå lediga, så om man genast söker till utbildningen och dessutom uppfyller behörighetskraven så har man mycket goda chanser att bli antagen för utbildningsstart den 17 januari, säger Karin Omsén, rektor på Yrgo, i ett pressmeddelande.