Einride beställer 120 ellastbilar från Mercedes

Beställningen handlar om 120 ellastbilar av typen Eactros, com ska levereras i mitten av 2022. Lastbilsmodellen började produceras i okotber i år, och Einrides beställning är Mercedes-Benz Trucks första stororder.

Einride lanserade sin autonoma, elektriska ellastbil T-Pod 2017. Men utvecklingen inom autonoma transporter går långsammare än elektrifieringen, och sedan dess har Einride förflyttat fokus mot att sälja autonoma elbilar till att försörja företag med elektrifierade lastbilsfottor.

Den nya ordern är en av de största hittills av tunga elfordon i Europa, och innebär även inledningen på ett samarbete företagen emellan.

– När vi fortsätter att bygga ut vår globala flotta av uppkopplade elfordon är det absolut nödvändigt att vi samarbetar med aktörer med den bästa tekniska prestandan, för att kombinera med våra programvarulösningar, och det fann vi med Mercedes-Benz eActros. Genom gemensam produktutveckling kommer vi att fortsätta att erbjuda en effektiv och ändamålsenlig väg till elektrifiering för branschen tillsammans, kommenterar Ellen Kugelberg, COO, Einride, i ett pressmeddelande.

Den batteridrivna eActros vid lanserades vid lastbilsföretagets fabrik i Wörth am Rhein i oktober.

– Vi har gått in i en ny, elektrisk era inom vägtransporter med eActros. Denna stora order visar att eActros är rätt fordon och det stärker oss på vägen mot en fullständig utfasning av fossila bränslen inom transportsektorn, kommeneterar Karin Rådström, styrelseledamot Daimler Truck Holding AG, ansvarig för regionerna Europa och Latinamerika samt Mercedes-Benz Trucks varumärke.

Om Eactros

Eactros batterier kan bestå av antingen tre (Eactros 300) eller fyra batteripaket (Eactros 400), som var och en har en installerad kapacitet på 112 kWh och en användbar kapacitet på cirka 97 kWh. Utrustad med fyra batteripaket har Eactros 400 en räckvidd på upp till 400 kilometer. Vid en konventionell DC-snabbladdningsstation med en laddningsström på 400A tar de tre batteripaketen lite mer än en timme att ladda från 20 procent av kapaciteten till 80 procent.