Ny poddserie: Lär dig lagerautomation med Automationsskolan

Lyckad automation kan öka kapaciteten, snabba på orderplock och pack, minska personalbehov och korta ledtider.  Men automation kräver koll på datan och att man kan sitt sortiment och sina flöden. Tillsammans med automationsleverantören Knapp gästar Dagens Logistik podden Ehandelstrender med  “Automationsskolan”: en poddserie i tre delar för e-handlare som överväger att automatisera sitt lager.

Lagerautomation är ett område som växer – inte minst inom e-handeln. Men många känner sig osäkra inför val av teknik, och hur man ska gå till väga, och utan kunskap finns det många minor att gå på.

– Grunden till att lagerautomation blir alltmer intressant för e-handlare är att det är så arbetsintensiv jämfört med butikslogistik, och automation handlar ju om att ta bort manuella processer: Där man kastar in folk på lagret, där kan det vara värt att börja automatisera, säger Hilda Hultén, redaktör på Dagens Logistik. 

I första avsnittet av Automationsskolan introducerar hon ämnet automation tillsammans med Johanna Linder på logistikkonsulten Proflow och Knapps sälj- & projektchef Tobias Henriksson. Frågor som berörs är när det är dags att automatisera, hur man bäst går tillväga och vad man ska tänka på. 

Johanna Linder, Tobias Henriksson och Hilda Hultén. Foto Urban Lindstedt.

Lätt att göra fel

Viktigt att ha med sig när det gäller lagerautomation är att det inte finns en lösning som passar alla, och det är inte alltid säkert att automation är rätt väg att gå. Det gäller att inte ha för bråttom, och räkna på att ett tillräckligt stort flöde kan dras genom automationen.

– Vi får ofta kontakt med företag som gått in på felaktiga premisser, det kan handla om att man inte fått ut den effektivitet man blivit lovad. Man kanske inte har haft koll på sitt nuläge, eller inte vetat hur ens sortiment ska utvecklas, sådana exempel finns. Kommunikation och partnerskap är viktigt, oavsett om det handlar om automation eller TPL, säger Johanna Linder.

Transparens nyckel till framgång

Innan man inleder ett automationsprojekt gäller det alltså att ha koll på sin verksamhet, känna till sina behov och veta på ett ungefär vart man är på väg i sin verksamhet. Och att dela den informationen med alla inblandade är receptet på framgång för ett lyckat automationsprojekt. 

– Ju mer information man kan dela med varandra och ju mer transparenta man kan vara, desto bättre lösning blir det i slutändan. Allting bottnar till syvende och sist i hur bra stödjer den här lösningen vår verksamhet idag, på vägen framåt och hur ger den oss mest “bang for the buck”, konstaterar Tobias Henriksson. 

Poddserien Automationsskolan är ett betalt samarbete mellan Dagens Logistik och Knapp, sänds som en del av Ehandelstrender och programleds av Urban Lindstedt. Det första avsnittet kan du lyssna på här, de nästföljande släpps den 2 maj och 9 maj. 

Ett svar på “Ny poddserie: Lär dig lagerautomation med Automationsskolan

Kommentarer är stängda.