Ny TPL-fusion: Dream köper resterna av Reach

Jönköpingsbaserade Dreamlogistics köper Reach Logistics. Med i köpet kommer speditionsverksamheten och Sonys gamla automatiserade dvd-lager i Borås, som Dreamlogistics vd Jonas Ahlgren ser stor potential i. Nu ska lagret få nytt WMS och flerkundsanpassas. 

Den röriga TPL-scenen fortsätter att omformas. Nu är det Habo-baserade Dream Logistics som köper upp konkurrenten Reach Logistics, med dotterbolagen Reach Borås Logistics och Reach Logistics Spedition. 

Dreamlogistics fokuserar på TPL-lösningar för mindre e-handlare, och grundarna Jonas Ahlgren och Lars Brånedal, har själva bakgrund inom IT-system och e-handel. 

Från början drev de ett IT-bolag, men startade e-handelsbolaget Uppercut när de tröttnat på affärssystem startade. 

2008 startades Dreamlogistics för att sköta bolagets logistik, men logistiken fick eget liv och 2016 sålde de Uppercut för att satsa helhjärtat på tredjepartslogistiken.

Styrkor: e-handel och IT

– Vi kan både e-handel och IT, så vi är bra på att anpassa IT-systemet efter e-handelskundernas specifika behov, något jag upplever att många TPL-are är dåliga på. 

Mindre aktörer har ofta svårt med IT och större aktörer är lite mer stelbenta, där får kunderna anpassa sig istället, menar han. 

– Vi brinner för e-handel och tycker om att hjälpa små, snabbväxande bolag, som andra TPL-aktörer ofta undviker, berättar Jonas Ahlgren.

– Vi har fyllt våra lager i Habo och Ängelholm, nu behövde vi ny plats att växa, säger Jonas Ahlgren. Foto Dreamlogistics

Dreamlogistics hade före köpet av Reach två TPL-lager på vardera 15 000 kvm i Habo, Jönköping och Ängelholm, där man finns i Catenas e-handelskluster E-city Engelholm. Bolaget har haft en option på att bygga ut lagret i Norra Varalöv med 11 000 kvm, men nu väljer man istället att köpa Reach. 

– Vi har fyllt våra lager i Habo och Ängelholm, där vi har fyra större och ett 40-tal mindre kunder, och nu behövde vi ny plats att växa. Det här blir en jättebra möjlighet för oss att dels få tillgång till automation, och dels få nya ytor att fylla.

Tidigare One Partner Group

Reach omsatte omkring 76 miljoner SEK under 2019, och är precis som Dreamlogistics baserade i Jönköping. Reach Logistics hette tidigare OnePartnerGroup Logistics och grundades 2017 av Johan Lindahl, som en sidoverksamhet i bemanningsföretaget OnePartnerGroup. 

Bolaget har bedrivit TPL-verksamhet i Jönköping, Nässjö, Kungsbacka och Borås, och hösten 2018 köpte man Cross Nordic Logistics, som kör TPL-verksamhet i SonyDADCs tidigare lager på 24 000 kvm i Viared. 

Cross Nordic i sin tur grundades i början av 2016, när två av de anställda, Fredric Grosselfinger och Jonas Källqvist, köpte den nedläggningshotade lagerverksamheten av Sony och startade TPL-verksamhet med fokus på e-handel i lokalen. I lagret finns bland annat e-handlarna Snusbolaget och Bangerhead som kunder, men man har haft problem med att fylla den CD- och DVD-anpassade automationsanläggningen och övriga ytor med passande volymer. Under 2018 genomgick man en företagsrekonstruktion, innan man köptes av OnePartnerGroup och Reach Logistics bildades.  

Köpet innefattar Sonys gamla 24 000 kvm stora automationslager i Borås, där bara 20 procent av ytorna utnyttjas idag.

Men trots en flygande start och stora expansionsplaner initialt har Reach verksamhet inte riktigt lyft. Under det senaste året har verksamheten avvecklats både i ursprungslagret i Jönköping, och i Nässjö, där man hade 15 000 kvm ytor i Nässjötryckeriets gamla lokaler. 

Fantastisk möjlighet att växa 

Det som finns kvar i Reach Logistics är speditionsverksamheten som startades i januari 2019, ett 10 000 kvm stort, fullt uthyrt lager i Kungsbacka och Viaredslagret, där bara ca 20 procent av ytorna är fyllda i nuläget. 

– Vi var inte intresserade av någon ren omsättningsökning, så Kungsbackalagret säljs separat till en annan aktör. Det här är en fantastisk möjlighet för oss att växa vår TPL-verksamhet, och samtidigt få tillgång till en modern automationslösning, säger Jonas Ahlgren, som menar att gänget som driver Sonys gamla automationslager är ett “kompetent, sammansvetsat gäng” som kan anläggningen. 

– Det det vi bidrar med är säljbiten, som de kanske inte varit så starka på. 

Automatiserat e-handelslager för stora och små

Dreamlogistics har redan två stora e-handlare som sagt ja till att flytta in, berättar Jonas Ahlgren. 

– Vi räknar främst med nykundsförsäljning, fokus är B2C. Planen nu är att byta lagerhanteringssystem (WMS) i lagret till Dreamlogistics eget, och anpassa anläggningen för att kunna hantera flera olika kunder, säger Jonas Ahlgren. 

– Med denna anläggning kommer vi  att kunna erbjuda automation till små e-handelskunder som normalt aldrig hade kunnat investera i en sådan lösning. 

Automationsanläggningen kan hantera allt från en snusdosa till en fotboll i storlek. 

– E-handlare med mindre produkter och höga flöden kommer att passa utmärkt i Viared. 

Reach 4PL-verksamhet välkommet tillskott

När det gäller Reach speditörsverksamhet, eller 4PL, som man kallar det, så passar den också in utmärkt i Dreamlogistics verksamhet, menar Ahlgren. 

– Vi hade planerat att lansera en liknande tjänst.

Reach Logistics verksamheter ska få nya namn så att de passar in i Dream-koncernens varumärke. Reach Logistics vd och medgrundare Johan Lindahl, lovordar köparen. 

– DreamLogistics är ett spännande bolag som gjort en imponerande resa med bra tillväxt samtidigt som man behållit sin lönsamhet, vilket är en utmaning i vår bransch där kostnader för utökad kapacitet ofta kommer lite tidigare än intäkterna. Jag tycker att både Reach och Dream individuellt är två starka logistikföretag fast med olika styrkor, kommenterar Johan Lindahl, medgrundare och vd på Reach Logistics.

Efter köpet har Dreamlogistics knappt 60 000 kvm logistikytor, och i år beräknas koncernen i sin helhet omsätta 350 miljoner kronor.

Hilda Hultén