Nytt TPL-lager i Jönköping

Börjes-ägda 3PL-företaget Emotion Logistics öppnar ett nytt, automatiserat lager i Jönköping under april 2020. Det är i fastighetsbolaget Tositos 7 000 kvm stora spekbygge på Stigamo som etableringen görs, där möjlighet finns att bygga ytterligare 13 000 kvm höglager.  

Anläggningen byggs på Transportvägen på Stigamo, söder om Jönköping. Det handlar om en 7 000 kvm stor spekulationsbyggd lagerfastighet, som Tosito uppför genom dotterbolaget Sidog Fastigheter. 

– Vi köpte tomten för ett år sedan och valde att bygga skalet för etapp ett på spekulation för att snabbt kunna färdigställa när vi fick en kund, berättar Tositos vd Tommy Fritz. 

Tommy Fritz, vd Tosito

Anläggningen byggs i standardhöjd, och möjligheten finns att bygga ytterligare 13 000 kvm höglager på max 24 meter på tomten. 

– Nu är tidplanen ganska tajt med att få klart etapp ett till inflyttningen i april, därefter får vi se hur det blir med etapp två – om vi börjar med ett skal även där eller väntar in en hyresgäst. Enligt Tommy Fritz har det gått lite trögare än väntat att utveckla. 

– Det har gått lite långsammare än vi hade hoppats att få till etableringen. Men det är ju stora beslut som ska fattas, och när de väl gör det kan det gå snabbt. 

Växande TPL-verksamhet

Hyresgästen, Emotion Logistics, är ett helägt dotterbolag till det Nybro-baserade transport Börjes Logistik, med över 200 anställda i Sverige och Tyskland och en omsättning på ca 400 miljoner SEK. Emotion bildades sommaren 2019 och innehåller bolagets växande TPL-verksamhet, med lager, distribution, tullager och systemlösningar. Satsningen på tredjepartlogistik startade 2013 i lokalerna i Nybro, och 2018 etablerade man ett 10 000 kvm stort lager i Jönköping.

– Detta blir vår sjätte anläggning i Sverige och vi passerar nu 40 000 kvm logistikytor, säger Emotion Logistics vd Markus Kinnander i ett pressmeddelande.

Markus Kinnander, vd Emotion Logistics.

Emotion har stort e-handelsfokus med kunder inom bla konfektion, reservdelar, accessoarer, inredning och skönhetsprodukter. 

– Vi bygger för att hantera en mycket krävande logistik till både retail och direkt till konsumenter över hela världen. Med fortsatt förtroende att driva och utveckla logistiken för många starka varumärken krävs vidare expansion. Fastighetsägaren är en otroligt ambitiös och väletablerad aktör med stort hjärta för det lokala, fortsätter Markus Kinnander.

Automatiserar med Autostore

I det nya lagret ska logistiken hanteras i en automatiserad robotlösning i form av populära Autostore,  som levereras av Element Logic. Kapaciteten är initialt dimensionerad för 700 orderrader i timmen och lagret kommer förutom Robotlagret bestå av ytor för returhantering, kundtjänst och förädling av produkter. 

När verksamheten drar igång i april väntas den sysselsätta ett 15-tal personer, och rekryteringen påbörjas direkt.