Nytt besked: Stena Line lägger ner linjen Oslo-Frederikshavn

Färjerederiet Stena Line har beslutat att linjen mellan Oslo och Frederikshavn läggs ner med omedelbar verkan. Åtgärden sker som en direkt effekt av den påverkan som Coronaviruset (COVID-19) har på Stena Lines passagerarverksamhet.

Stena Line, som tidigare i veckan varslade 950 medarbetare i Sverige, lägger nu ner linjen Oslo och Frederikshavn, efter mer än 40 år.

– Det är ett tufft läge för Stena Line och det tvingar oss till tuffa beslut. Linjen Oslo-Frederikshavn är i stort sett helt och hållet beroende av passagerartrafik och den viktiga högsäsongen på sommaren. Vi har gjort bedömningen att vi kommer tappa hela högsäsongen i år och vi har helt enkelt inte råd att vänta och hoppas på nästa sommar. Det är med tungt hjärta som vi nu tagit beslutet att stänga linjen, kommenterar Niclas Mårtensson, vd på Stena Line.

Stena Line genomför just nu en översikt av verksamheten i samtliga regioner med anledning av den vikande passagerarverksamheten och utesluter inte att det kommer att ske fler neddragningar eller förändringar i tidtabeller och linjenätverket.

– Vårt stora fokus är att hålla igång godsflödena och säkra den viktiga fraktverksamheten till och från Sverige, men också på våra övriga rutter i Europa, kommenterar Niclas Mårtensson.

Nedläggningen av linjen Oslo-Frederikshavn innebär att ett 30-tal medarbetare på Stena Lines norska kontor i Oslo varslas om uppsägning.  Stena Saga som fram tills i lördags trafikerade linjen är svenskflaggad och har cirka 250 svenska medarbetare ombord. De omfattas av det varsel av totalt 950 medarbetare i Sverige som Stena Line presenterade under måndagen 16 mars.

Fakta: Linjen Oslo-Frederikshavn
Linjen Oslo-Frederikshavn startade 1979 och har sedan dess trafikerats av tre olika fartyg, samtliga med namnet Stena Saga. Närmare en halv miljon passagerare reser årligen på linjen varav majoriteten kommer från Norge där fartyget Stena Saga kallats för ”Danskebåten”.