Företag byter personal i kristider

Medan vissa branscher, som hotellbranschen – går på knäna blomstrar vissa andra branscher – som hemleveranstjänster och nätapotek. Svensk Handel har startat en tjänst för att dela på personal – och Apotea erbjuder sig att tillfälligt ta hand om andra företags personal – eftersom de akut behöver förstärkning på lagret i Morgongåva.

“Vi vet att det är många branscher som har det kämpigt och företag som behöver varsla i dessa tider. Är du företagare inom hotell- och restaurang exempelvis och tror att ni kommer ha en dipp en tid framöver? skriver Apoteas COO Sarah Ahnström på Linkedin i ett mycket gillat inlägg.

Nätapoteket Apotea är en av de aktörer som går på högvarv under Coronakrisen, och man behöver “omgående” personal som kan börja i logistiken i Morgongåva.

“Vi står för lönen och så slipper ni kanske varsla?” skriver Sarah Ahnström och Apotea erbjuder sig att “låna” andra företags personal för en tid.

Svensk Handel är inne på samma tema lanserar en förmedlingstjänst som ska göra det enklare för företag som just nu är övertaliga att låna ut personal till dem som behöver förstärkning. 

– Vi vill göra det vi kan för att mildra coronavirusets negativa effekter på handeln. Detta initiativ liknar inget som Svensk Handel har gjort tidigare, men vi befinner oss i ett exceptionellt läge och måste vara beredda tänka i nya banor för att hjälpa företag och rädda jobb, säger Anna Nordin, förhandlingschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.

Medan det råder stiltje inom sällanköp till följd av coronaepidemin saknar exempelvis dagligvaruhandeln personal och kämpar för att orka med det ökade trycket.

Andra som beslutat sig för att agera för vården och mot smittspridning och för att sysselsätta sin personal, är Scania och SAS. Scania skickar ett femtiotal personer till Getinge för att bistå dem i deras tillverkning av respiratorer. Medan Sophiahemmet omskolar 30 av SAS permitterade kabinpersonal till sjukvårdsbiträden.