Nytt covidutbrott i kinesisk storhamn

Efter att en 34-årig hamnarbetare testat positivt för Covid-19, har världens största hamn: Ningbo-Zhoushan, stängt ned verksamheten i en av sina containerterminaler. Det rapporterar flera internationella medier.

Hamnarbetaren testade positivt den 10 augusti, och hamnmyndigheten började då neka fartyg access. Först var beskedet att detta berodde på ett IT-problem, men snart gick lokala hälsomyndigheter ut med nyheten.

Meidong hanterar ungefär 25 procent av det gods som passerar hamnen, och rederier som Cosco, CMA CGM, and Evergreen, använder sig av terminalen.

Ningbo-Zhousan och Shanghai, två av världens största hamnar, är redan svårt drabbade av trängsel, och en rad fartyg väntar på att få lossa och lasta i Östkinesiska sjön. Det här beror dels på tidigare covidutbrott orsakade av den nya deltavarianten, dåligt väder – en tyfon slog hårt mot hamnarna förra månaden – och den fortsatt starka amerikanska efterfrågan på varor, enligt asiatiska fraktnyhetssajten Splash. Shanghai är världens största containerhamn, och Ningbo hamnar på tredjeplats.

Covidutbrottet i Yantian, ledde till en 70 procentig minskning i kapacitet i södra Kinas viktigaste exporthubb, för större delen av juni, enligt Splash.