Osäkerhet om hur Brexit kommer påverka svenska företag

Storbritannien kommer mycket möjligt lämna EU utan avtal vid årsskiftet, och sju av tio företag i en ny undersökning av DFDS, uppger att de är väl förberedda för detta scenario. Men ett av tre företag är osäkra på hur utträdet kommer att påverka verksamheten.

Logistikföretaget DFDS har frågat specialister och beslutsfattare på 100 export-och importföretag om hur de förhåller sig till Storbritanniens utträde ur EU vid årsskiftet. Resultatet visar att en klar majoritet förbereder sig för att Storbritannien lämnar EU utan ett avtal.

– Förhandlingarna går ju trögt just nu och det är därför klokt att näringslivet utgår från att Storbritannien kraschar ut ur EU utan ett avtal. Utan ett avtal hanteras Storbritannien som vilket annat land som helst utanför EU, kommenterar Mathias Dahlström, managing director på DFDS Logistics.

Osäkerhet kring påverkan

Samtidigt finns en utbredd osäkerhet bland många när det gäller hur affärerna och verksamheten kommer att påverkas av utträdet 31 december i år. Längre leveranstider, högre kostnader och mer byråkrati är några saker som man oroar sig över.

– Det är snart bara två månader kvar och vi får fortfarande många frågor från våra kunder. Helt klart är det så att livet blir sig inte riktigt likt för de företag som handlar med Storbritannien. Men är man bara väl förberedd kommer handeln att kunna fortsätta ungefär som vanligt och det är fortfarande inte för sent att agera.

Sveriges sjätte viktigaste handelspartner

Storbritannien har redan lämnat EU. Perioden fram till den 31 december i år är en övergångsperiod för att parterna ska hinna enas om ett utträdesavtal. Men än så länge saknas alltså ett avtal om hur relationen ska se ut i framtiden.

– Storbritannien är idag Sveriges sjätte viktigaste handelspartner. Bilar, bussar, läkemedel är bara några av de varor som exporteras till ett värde av 72 miljarder varje år. Det är klart att utträdet kommer påverka oss, konstaterar Mathias Dahlström.

Undersökningen gjordes under september och oktober 2020.  Personer på 98 olika företag som handlar med Storbritannien deltog.

Sammanfattning av undersökningsresultat:

  • Sju av tio (72%) tror inte att parterna hinner enas om ett avtal innan 31 december i år.
  • Sju av tio (67%) anser att de är väl förberedda för att kunna hantera de nya förutsättningarna och reglerna som kan gälla efter 31 december i år
  • Fler än tre av tio (35%) anser dock att de inte har tillräckligt koll på hur Brexit kan komma att påverka verksamheten
  • Högre kostnader, längre ledtider och minskade volymer för företaget är några saker som man tror blir resultatet av Brexit.