Pangir bygger för Gymleco i Eskilstuna

Nya logistikfastighetsbolaget Pangir bygger ett 6 125 kvm stort produktions- och logistikcenter i Eskilstuna för gymutrustningtillverkaren Gymlecos räkning, som ska stå klart i slutet av 2022. Det blir Pangirs första större projekt, och innebär att Gymleco sexdubblar sin lageryta.

Lokalen specialbyggs för Gymleco i Eskilstuna logistikpark, granne med Amazons, Sportamores och Apotekets lager. Fastigheten ska stå klar under sista kvartalet 2022.

Gymlecos nya anläggning i Eskilstuna Illustration: Pangir

– Vi valde att bygga huset från grunden så att vi kan vara med och verkligen påverka. Det blir ett modernt och hållbart logistikcenter, utformat ur miljöperspektiv. Vi ser även fram emot att skapa fler arbetsmöjligheter i kommunen och letar redan efter nya talanger, kommenterar Gymlecos vd Monica Sotkasiira.

På Eskilstuna Logistik är man glada för etableringen:

– Det är väldigt roligt att Gymleco väljer Eskilstuna för sin nya produktions- och logistikanläggning. Och det är lite extra roligt att en ny fastighetsaktör som Pangir som väljer att satsa här. Vi har fler nyheter på gång framåt på etableringsfronten, berättar Manuel Brändeborn, marknadschef på Eskilstuna Logistik.

Minskar leveranstiderna

Gymleco är ett familjeföretag som grundades 1994. Idag ägs varumärket av Fitness Trade Europe AB som omsatte drygt 37 miljoner SEK 2020. Bolaget har 17 anställda, en siffra som ständigt ökar, och för 2021 räknar man med att omsätta minst 40 miljoner. Bolaget är en av norra Europas största tillverkare av gym- och träningsutrustning, och öppnade nyligen ett kontor i Marbella, Spanien, då bolaget ser en ökad efterfrågan i Sydeuropa.

Gymleco har idag sin verksamhet i Jordbro, Haninge, och man planerar att behålla ytorna i Haninge även efter att Eskilstuna står klart.

– Det här blir en efterlängtad förlängd arm till vår befintliga verksamhet i Stockholm. Vi har ungefär 1 000 kvadratmeter logistikyta idag, , så etableringen i Eskilstuna innebär att vi sexdubblar vår lageryta.

Den nya lokalen kommer förutom lager och kontor innehålla showroom, fotostudio och produktion, bland annat en produktionslinje med pulverlackering.

Monica Sotkasiira. Foto Gymleco

–  Idag har vi lackeringen externt. I Eskilstuna kommer vi att ha den in house, vilket innebär effektivare och hållbarare produktion där vi slipper många transporter, och inte är beroende av någon annans produktionsplan för vår egen produktion. Vi kommer i och med detta kunna göra den tillväxtresa som vi just nu står och stampar efter, där vi nu inte har kapacitet att växa så mycket som vi skulle kunna och vilja, säger Monica Sotkasiira.

Hon ser många fördelar med att investera i utökad inhemsk produktion.

– Våra leveranstider kommer minska, vi kommer kunna hålla ner priserna och vi kan göra ännu fler speciallösningar till våra kunder. Vi vill fortsätta behålla kontrollen av hela verksamheten så att vi säkerställer att kunderna får det de förväntar sig.

Att man väljer Eskilstuna har flera skäl.

– Vi tittade på att etablera oss i Eskilstuna redan innan vi skaffade den lokal vi sitter i idag, så det har funnits på kartan länge. Vi har bland annat en del import av råmaterial och varor som kommer in främst via Södertälje hamn, och då ligger Eskilstuna bra till för intransporter.

Gymutrustning har flera fördelar ur logistiksynpunkt. Dels är efterfrågan relativt jämn under året, och dels är marknaden inte så kriskänslig, berättar Monica Sotkasiira.

– Vi har ju varit med länge i branschen, och har sett att den ekonomiska krisen på 1990-talet, under finanskrisen 2008 och även nu under pandemin så har nedgången inte påverkat oss. Träning är något man prioriterar även om man inte har det lika bra ekonomiskt ställt, och under 2021 ökade efterfrågan på hemmagym jättemycket.

Fler projekt på gång i Eskilstuna”

Axel Skytting. Foto Linkedin

Pangir är en nykomling på den svenska logistikfastighetsscenen. Bolaget grundades 2020 och drivs av Axel Skytting med Sagax som delägare och investerare i ryggen.

– Pangirs affärsidé är att utveckla och förvalta logistikfastigheter i city-nära lägen med stor framtidspotential. Fastigheten i Eskilstuna har en bra lokalisering vid E20 där 3,8 miljoner människor nås inom 60 minuter. Vi gläder oss åt samarbetet med Gymleco och att vi får förtroendet att utveckla ett logistikcenter tillsammans, säger Pangirs grundare Axel Skytting.

Pangir kommer att äga och långsiktigt förvalta fastigheten.

– Genom det här projektet kan vi växla upp utvecklingen ytterligare vid centrala noder i det logistiska flödet. Vi ser bland annat över fler samarbeten och projekt i Eskilstuna logistikpark, berättar Axel Skytting.

Av Hilda Hultén