Paulig optimerar logistiken – bygger ny tortillafabrik i Belgien

Livsmedelsföretaget Paulig, med varumärken som Santa Maria och Risenta, påbörjar nu bygget av sin nya tortillafabrik i Roeselare, Belgien, en investering på 45 miljoner euro. Fabriken byggs intill bolagets befintliga distributionscenter och ska optimera logistikflödena och minska transportbehovet.

Den nya tortillafabriken ska tas i drift under våren 2022. Planen är att den nya fabriken ska vara koldioxidneutral redan från start, och företaget planerar att göra alla sina tio nuvarande fabriker, i sex olika länder, koldioxidneutrala senast år 2023. I Sverige har redan fabrikerna i Mölndal och Landskrona certifierats som koldioxidneutrala. I de svenska fabrikerna produceras kryddor under varumärket Santa Maria samt müsli, nötmixar och bönpasta med mera under varumärket Risenta. I Finland har Pauligs kafferosteri i Vuosaari och Gold&Green Foods fabrik i Järvenpää certifierats som koldioxidneutrala.

Rolf Ladau. Foto Paulig

– Den nya fabriken i Belgien kommer att göra det möjligt för oss att fortsätta växa inom Tex Mex-kategorin och öka vår innovationsförmåga. Vi ser att tillväxt och hållbarhet kan gå hand i hand, och därför planerar vi att göra den nya anläggningen koldioxidneutral redan från början. Vi vill skapa en ny, hållbar matkultur som är bra för både människan och planeten, säger Rolf Ladau, vd på Paulig i ett pressmeddelande.

Optimerar logistikflödena

Fabrikens placering gör det möjligt att optimera logistikflödena och minska transportbehovet.

– Vi kommer till exempel att ansluta fabriken till det intilliggande distributionscentret via en bro, vilket eliminerar behovet av vägtransport för lagerhållning, kommenterar Thomas Panteli, SVP Supply Chain och Sourcing på Paulig.

Paulig är ett finskt familjeägt företag, grundat 1876. Bolaget omsatte 920 miljoner euro under 2020 med över 2 000 medarbetare i 13 länder. Bolaget erbjuder kaffe, matkoncept, kryddor, växtbaserade produkter och snacks under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green och Poco Loco.