Paulig utökar produktionen i Landskrona

Livsmedelsproducenten Paulig har kommit överens med Landskrona Stad om att köpa 22 000 kvadratmeter mark bredvid sin tortillafabrik i Landskrona för att möta den ökade efterfrågan på Tex Mex-produkter. I fabriken bakas årligen 400 miljoner tortillas under varumärket Santa Maria för den nordiska och baltiska marknaden. 

Livsmedelsföretaget Paulig planerar att bygga ut sin produktionsanläggning i för tortillabröd i Landskrona, där man köpt 22 000 kvm mark av kommunen intill den befintliga fabriken. Tortillafabriken i Landskrona invigdes 2008 och är idag 29 000 kvm stor. Anläggningen har 91 anställda och drivs i femskift med dygnet-runtproduktion. Produktionen i Landskrona har ökat med 41 procent sedan 2018 och anläggningen producerar idag 400 miljoner tortillas per år.

Thomas Panteli. Foto Paulig

– Tex Mex-kategorin fortsätter växa i Sverige, Norden och Europa. Markköpet i Landskrona gör att vi kan utöka produktionen och möta den ökande efterfrågan. Landskrona har ett mycket bra läge när det gäller logistik, vilket ger oss effektiva leveransvägar till våra svenska, nordiska och europeiska kunder, kommenterar Thomas Panteli, SVP Supply Chain & Sourcing på Paulig.

Finska Paulig är familjeägt och producerar kaffe, drycker, kryddor, växtbaserade livsmedel och snacks under varumärkena Paulig, Santa Maria, Risenta, Gold&Green, Poco Loco och Liven. Bolaget har 2 400 anställda i 14 länder och omsatte 966 miljoner Euro under 2021. Tortillas är företagets största produktkategori och de som bakas för varumärket Santa Maria säljs på mer än 40 marknader i Europa och utvalda marknader i Asien.

Klart under 2026

Pauligs förvärv av marken ska behandlas i kommunstyrelsen den 8 september och i kommunfullmäktige den 26 september. I slutet av 2022 planerar Paulig att ta investeringsbeslutet för expansionen. Tillträde till marken sker då i januari och byggstart är planerad till hösten 2023. Hela utbyggnaden beräknas stå klar under 2026.

– Vi är glada över att Paulig och Santa Maria växer, och stolta över att det sker här i Landskrona. Vi har ett attraktivt läge i Öresundsregionen som skapar stora möjligheter för de företag som verkar här, kommenterar Landskronas kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg.

Paulig har elva fabriker i sex länder och företagets mål är att göra alla fabriker koldioxidneutrala senast 2023. Landskronafabriken certifierades som koldioxidneutral byggnad i februari 2021. Bolaget samarbetar också med Lantmännen kring mer hållbara jordbruksmetoder, och genom mer hållbara odlingsmetoder ska klimatpåverkan från det vetemjöl som används i Landskronafabriken minskas med 30 procent.