Posti satsar på finsktillverkade paketskåp

Finländska Posti har tidigare meddelat att man kommer att investera mer än 100 miljoner euro i att stärka paket- och e-handelsverksamheten samt distributionsnätet. Nu har man tagit fram en ny modell av paketskåp för utomhusbruk med finländska teknikpartners, som i framtiden kan öppnas med Postis app.

Att öka paketskåpskapaciteten är ett av de viktigaste utvecklingsområden för Posti, som för närvarande har 2 200 paketskåp utplacerade, med mer än 130 000 enskilda boxar. Kapaciteten kommer att öka avsevärt framöver, och antalet paketskåp kommer att öka med cirka 10-15 paketskåp per vecka.

– Finländarna gillar verkligen paketskåp och de är populära ställen att ta emot paket på. De nya paketskåpen utomhus är klara för användning 24/7, säger Heiko Laubach, ansvarig för Postis servicepunktsnätverk, i ett pressmeddelande.

– Paketskåpen ska placeras i samband med våra detaljhandelspartners och andra offentliga platser längs olika shoppingstråk.

Utvecklad i Finland

Den nya paketskåpsmodellen utomhus har utvecklats tillsammans med finska teknikpartners. Uleåborgs universitet och VTT har också varit involverade i utvecklingsarbetet. De nya paketskåpen utomhus kommer att använda avancerad trådlös kommunikations- och sammanlänkningsteknik (BLE och LTE-M) utvecklad för Sakernas Internet (IoT), vilket gör att skåpen kan öppnas med OmaPosti-appen i framtiden. I inledningsfasen öppnas skåpen med en PIN-kod.

Det första paketskåpet utomhus kommer att tas i bruk under sommaren i Vanda. Med den ständigt växande e-handelstrenden planerar Posti att ställa ut paketskåp med tillsammans mer än 200 000 enskilda boxar, under de närmaste åren, och en betydande del av de nya skåpen kommer att placeras utomhus.

Skåpen har även testats så de klarar det bitvis tuffa finska klimatet.