Postnord TPLs vd petas

Under vintern har det glesnat rejält i chefsleden på Postnord-koncernen, och nu försvinner ännu en trotjänare, när koncernens dotterbolag Postnord TPLs vd Gunter Bergenroth får sparken, efter 18 år i bolaget.

– Det är inte så konstigt att vi naturligtvis med jämna mellanrum byter chefer, säger Postnords Sverigechef Mathias Krümmel till DI.

Mathias Krümmel. Foto Postnord

Postnord TPL bildades genom Postnords köp av Green Cargos TPL-verksamhet Green Cargo Logistics år 2012, och är ett fristående dotterbolag i koncernen. Gunter Bergenroth, som enligt Di nu blivit uppsagd från bolaget, har varit vd i bolaget sedan januari 2014, och var dessförinnan produktionschef. Han har arbetat i verksamheten sedan 2004, och inom TPL-branschen sedan 1990, bland annat som logistikenhetschef inom DHL.

– Gunter har varit med väldigt länge. Det är inte så konstigt att vi med jämna mellanrum byter chefer. Vi står i en situation med bolaget där vi vill fortsätta utveckla oss. Det är ett bra läge att ta in en ny person som kan ta nästa steg, säger Postnord Sveriges vd Mathias Krümmel till DI.

DI rapporterar samtidigt om tidningens tidigare uppmärksammade missförhållanden vid Postnord TPLs anläggning i Jordbro, som dock enligt Postnord inte har någon koppling till att vdn nu får sparken.

Sveriges största TPL-aktör

Gunter Bergenroth. Bild Linkedin

Under Gunter Bergenroths tid som vd för Postnord TPL har bolaget fördubblat omsättningen, från 1,3 miljarder SEK 2013 till 2,5 miljader SEK 2020. Verksamheten har tydlig regional styrning, med verksamhet i Norrköping, Helsingborg, Göteborg, Ljungby, Jönköping och Stockholm. 2020 omsatte bolaget ca 2,5 miljarder SEK och sysselsatte ca 2 200 personer, och gjorde ett resultat på drygt 45 miljoner SEK.

Även bolagets lagerytor har ökat från 260 000 kvm vid förvärvet av Green Cargo år 2012 till 660 000 kvm under 2021, en siffra som under 2022 kommer att öka till närmare 770 000 kvm genom bolagets pågående storetableringar i Norrköping och Ljungby. Postnord TPL är därmed Sveriges överlägset största TPL-aktör, med mer än dubbelt så mycket lagerytor som tvåan DHL Supply Chain (324 000 kvm).

Dagens Logistik har tidigare rapporterat om flera tunga avhopp från Postnord under vintern.

Av Hilda Hultén