Fler avhopp från Postnord – “Snart ingen logistikkompetens kvar”

Förra veckan rapporterade DL om tre tunga avhopp från Postnord, men de är inte ensamma om att lämna Postnord Sveriges ledning. Andra som gör det är Martin Espmark, Fredrik Strömblad och Mats Duvner. Även Claes Linder på Postnord TPL lämnar bolaget för Ica. “Det här är jättetunga tapp, det finns snart ingen med logistikkompetens kvar i ledningen” säger en anonym källa till tidningen. 

Martin Espmark. Foto Postnord

I förra veckan rapporterade Dagens Logistik om att en tung e-handelslogistiktrio lämnar Postnord; Peter Hesslin, Arne B Andersson och Carl-Fredrik Teder. 

Nu kan tidningen rapportera att det är ännu fler tunga logistiknamn som försvinner från bolaget: 

En av dem som enligt uppgifter till tidningen nyligen sagt upp sig är bolagets innovations- och utvecklingschef Martin Espmark, som varit i bolaget sedan 2012, bland annat i roller som e-handelschef, last mile-ansvarig och ansvarig för digitala kanaler. Espmark har bland annat spelat en nyckelroll i utvecklingen av Postnords leveransapp, och blir ett tungt tapp för bolaget. 

Fredrik Strömblad. Foto Postnord

Även Mats Duvner, som sedan januari 2019 varit produktägare för Postnords leveransapp, lämnade i oktober bolaget för en liknande position på Fenix Outdoor, som bland annat äger Fjällräven. 

Fredrik Strömblad, som ansvarar för Postnords logistikerbjudande som chef för pris och produkt på affärsområdet e-com och logistik lämnar även han bolaget. Strömblad har en lång bakgrund från DHL Freight och DHL Express, och kom till Postnord 2018. Nu ska även han ha sagt upp sig från bolaget. 

Noteras kan även att två tunga namn inom kommunikation försvinner från koncernen; dels Felicia Spenner, projektledare inom kommunikation på Postnord Sverige, som enligt uppgifter till tidningen nyligen sagt upp sig, och dels Claes Linder, kommunikations- och marknadschef på Postnord TPL, som sedan november är ny verksamhetsutvecklare inom logistik på Ica Gruppen, en roll han tidigare haft på Postnord TPL under många år. Förtydligas skall dock att Postnord TPL idag drivs som ett separat bolag, och har lite att göra med moderbolaget. 

“Tunga kompetenstapp”

Enligt en källa till tidningen med insyn i bolaget är dessa avhopp tunga förluster för Postnord: 

“Det här är jättetunga tapp för Postnord, man förlorar flera nyckelpersoner inom e-handeln och mycket logistikkompetens. Det är väldigt tunt med logistikkompetens kvar i bolaget nu, frågan är om någon i ledningsgruppen har logistikbakgrund” 

Postnords vd Mathias Krümmel får en tuff uppgift att fylla hålen efter alla chefsavhopp. Foto Postnord

Det här är jättetunga tapp för Postnord, man förlorar flera nyckelpersoner inom e-handeln och mycket logistikkompetens

Postnord Sveriges ledningsgrupp består av Mathias Krümmel (vd), Emma Riblom (kommunikationschef), Jörgen Konradsson (CFO), Björn Heijbel (IT-chef), Andreas Viefhaus (direktör kunderbjudande), Anders Ragnarsson (säljchef), Leyla Hedberg (strategichef), Martina Smedman (HR-chef), Linda Lindqvist (direktör CX och kundsupport) och Agnes Karlsson (operativ chef).

I bolagets nuvarande ledningsgrupp är den enda med logistikbakgrund Postnords strategichef Leyla Hedberg, som har en tidigare bakgrund som transportutvecklingschef på Ica.

Svårt att fylla hålen

Vd för Postnord Sverige sedan januari i år är Mathias Krümmel, som tog över rollen från Ann-Marie Gardshol som suttit på både den svenska vd-stolen och koncernchefspositionen under en tid. Han har jobbat inom bolaget sedan 2003 och bland annat haft roller som försäljningsdirektör och produktionschef.

Enligt uppgifter till tidningen har Mathias Krümmel gjort sig känd för att göra stora omorganisationer i sina tidigare positioner i bolaget, något han fortsatt med i vd-rollen. Nu får han en rejäl uppgift framför sig att fylla hålen i logistikbolagets ledning. 

DL har försökt nå de som slutat, men de har inte svarat, eller avböjt att kommentera.

UPPDATERING 20/12: Felicia Spenner meddelar att hon inte lämnar koncernen utan istället kommer att ersätta Claes Linder som kommunikations- och marknadsansvarig på PostNord TPL.

Av Hilda Hultén