Postnords Ukrainahjälp populär

I mars fick Postnord en förfrågan från den ukrainska posten, Ukrposhta, om hjälp med att samla in och transportera nödhjälp till det ukrainska folket. Sedan dess har svenska folket skickat 17 400 paket med mat, kläder, hygienartiklar och medicin.

Kriget i Ukraina har nu pågått i mer än två månader och det europeiska näringslivet har flera gånger visat en stark uppslutning för Ukraina och det ukrainska folket. Postnord är ett företag som ställer upp genom att hjälpa till med insamling och transport av nödhjälp till det ukrainska folket, efter en förfrågan från den ukrainska posten Ukrposhta.

– Våra kollegor på Ukrposhta gör ett fantastiskt jobb. När de, som varje dag riskerar livet för att upprätthålla post- och paketutdelningen, ber oss om hjälp är det självklart att vi ställer upp med det vi kan. Det känns bra att ge svenskarna möjligheten att skicka hjälppaket till Ukraina gratis, kommenterar Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige.

Mathias Krümmel, vd för Postnord Sverige. Foto Postnord.

När frågan nådde Postnord tog de initiativ till en lösning där privatpersoner kan skicka gratis paket till Ukraina. Det svenska folket har hittills skickat fler än 17 400 paket med förnödenheter som mat, kläder, hygienartiklar och medicin. Paketen är antingen på väg eller har redan nått landet.

Så går det till

Privatpersoner kan skicka humanitär hjälp utan kostnad till Ukraina. Paketet lämnas in på ett av Postnords Företagscenter och transporteras sedan till en central i Polen. Därifrån kör ukrainska posten in hjälpen till medborgare som är kvar inne i Ukraina och har behov av hjälp. ​

Privatpersoner kan skicka paket med förnödenheter på upp till 20 kg och med maxstorlek som en ”vanlig flyttkartong”. Max 2 paket per inlämningstillfälle. ​