Näringslivet sluter upp för Ukraina

Sedan Ryssland invaderade Ukraina förra onsdagen har massor av företag i Europa startat hjälpinsatser för att stötta ukrainska företag och människor. Bland initiven syns allt från kläd- och livsmedelsinsamlingar till satellit-internet och utlåning av logistiklokaler.

Under hashtaggar som #standwithukraine och #ukraine sprider sig nu hjälpinsatserna och inititiven som en löpeld för att stötta Ukrainas folk och företag under den ryska attacken.

Behoven är stora av förnödenheter, transporter, samordning och systemstöd för att klara utmaningarna och krisen som kriget medför. Initiativen för att undsätta är många, och vid sidan av klassiska hjälpinsatser som arrangeras av hjälporganisationer som Röda Korset och UNHCR, och sanktioner, handelsstopp och bojkotter av ryska varor och tjänster, tar nu många företag egna initiativ för att hjälpa Ukrainas befolkning och företag att upprätthålla samhällsviktiga funktioner och bistå med förnödenheter. Här är ett axplock av initiativ:

Satellit-uppkoppling från Musk

Foto SpaceX

Elon Musk aktiverar satellitstödd internetuppkoppling, via sitt bolag SpaceX satellittjänst Starlink. Detta efter en vädjan från Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov via Twitter, att hans SpaceX kommer att aktivera och skicka Starlink-enheter till landet. Starlink är ett nätverk av satelliter som ska ge trådlöst internet med låg latens över hela jorden. Elon Musk har skickat satelliter till Ukaina och utlovat att skicka hårdvara till landet för att kunna upprätthålla landets uppkoppling vid kommande cyberattacker. Mykhailo Fedorov uppger också att landet nu bygger upp en IT-armé och vädjar om hjälp på Twitter från frivilliga digitala talanger.

Lager och produktionslokaler i Polen

Bild Panattoni

Logistikfastighetsutvecklaren Panttonni är marknadsdominerande inom logistikutveckling i Ukrainas grannland Polen. Via LinkedIn uppger nu bolagets vd Robert Dobrzycki att man nu gratis upplåter produktions- och lagerlokaler i Polen till Ukrainska företag som drabbats av kriget.

“Europeiska företag kommer och kan inte stå likgiltiga inför den brutala attacken på och kriget i Ukraina. Panattoni deltar inte bara genom välgörenhet, utan också genom att bistå företag. Efter flera förfrågningar organiserar vi gratis lagerytor för produktionanläggningar och företag från Ukraina, som nu snabbt tvingas flytta sina verksamheter utanför stridsområdena” skriver Dobrzycki i ett inlägg på LinkedIn.

Svensk klädinsamling

Foto Naturkompaniet

Svenska Naturkompaniet har startat en insamlingsauktion av kläder och utrustning där frivilliga kan lämna sina gåvor i alla företagets butiker fram till den 6 mars. Naturkompaniet samarbetar med Hjälptransportstiftelsen Filippus i aktionen och står för alla fraktkostnader, men är enligt uppgift till redaktionen på Dagens Logistik i behov av transporttjänster.

UPPDATERING 2/3 2022: Naturkompaniets insamling är nu avslutad:

“Vi har nu beslutat oss för att stänga insamlingen med omedelbar verkan, då vi fått in otroliga mängder och ej har kapacitet att ta emot mer” skriver Matilda Agné, kampanj- och projektansvarig på Naturkompaniet i ett mail till redaktionen.

Stöd från livsmedelsbranschen

Flera europeiska livsmedelskedjor bojkottar nu ryska varor, bland annat Ica-ägda Rimi i Baltikum. Många skickar också hjälpsändningar med förnödenheter till krigshärden, bland annat danska Coop och brittiska Tesco, som har verksamhet i Tjeckien, Slovakien och Ungern.

Foto Rimi

– Jag är stolt över vad våra medarbetare på de tre marknaderna åstadkommit på så kort tid, säger Matt Simister, vd för Tesco Central Europe i en kommentar.

Även den danska Salling Group med lågpriskedjan Netto som har butiker i Polen, har sänkt priserna på ett 40-tal basvaror i 15 butiker nära den Ukrainska gränsen. Bolaget stoppar också försäljningen av ryska varor.

Av Hilda Hultén