Regeringen föreslår ytterligare regellättnader för sjöfarten

Coronavirusets spridning innebär en stor påfrestning för sjöfartsbranschen. Regeringen föreslår nu ytterligare regellättnader.

— Nu fortsätter vi förenkla för sjöfarten. Med ytterligare regellättnader blir det lättare för sjöfarten att klara de utmaningar som pandemin innebär. Sverige behöver en stark sjöfart, för både personresor och export, kommenterar infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Regellättnaderna innebär att tillsyn av fartyg och service av fartygsutrustning som annars ska ske senast den 1 september 2020, ska få anstå i 6 månader. Det betyder att rederier kan fortsätta att använda fartyg och utrustning som annars skulle ha behövt genomgå tillsyn.

Regeringen föreslår också att rederierna vid synnerliga skäl ska få göra enskilda undantag från kraven på viss behörighet eller specialbehörighet för befälhavare och teknisk chef i samtliga fartområden.

Besluten om ytterligare regellättnader för sjöfarten med anledning av covid-19 är ännu en del i arbetet att se till att varken företag eller löntagare lämnas i sticket i den pandemi som råder.