Reitan bygger automationslager i Danmark

Dematic får uppdraget att bygga ut livsmedelskoncernen Reitans centrallager i Horsens, Danmark med ett 30 000 kvm stort, högautomatiserat lager, som ska stå klart 2023. 

Kontraktet är värt 50 miljoner euro, omkring en halv miljard svenska kronor, och har tecknats med Reitan Distribution, ett dotterbolag till dagligvarukedjan Rema 1000, som har 340 butiker i Danmark och växt snabbt de senaste åren – för närvarande har kedjan 15,5 procent av den danska livsmedelsmarknaden.

Reitan Distribution levererar livsmedel till mer än 900 butiker i hela Danmark, bland annat 340 av kedjans egna REMA 1000-butiker och närbutiker inklusive 7-Eleven.

Avtalet gäller en tillbyggnad på totalt 30 000 kvm lageryta, som kopplas ihop med Reitan Distributions befintliga centrallager på 57 000 kvm i Marsalle i Horsens på östra Jylland, en av Danmarks viktigaste logistikregioner. Den nya lagerdelen, som byggs ihop med det befintliga lagret med en tunnelbro, automatiseras med och innefattar även en 26 meter höglagerdel för pallkranlagring. 

Automationslagret kommer att vara i drift i 21 timmar om dagen, sex dagar i veckan och ha en kapacitet på omkring 400 torrvarubeställningar per dag. Omkring 130 000 orderrader kommer att plockas, packas och distribueras varje dag från det nya systemet.

– Detta projekt handlar om att erbjuda bättre service till köpmän, förbättrad kundupplevelsen och arbetsvillkoren för våra anställda, för att uppnå högre effektivitet kommenterar Ole Thomsen, logistikdirektör på REMA 1000. 

– Rema 1000 har gått starkt de senaste åren, men måste precis som alla dagligvaruaktörer nu investera för att möta framtiden, kommenterar Dematics nordiska försäljningschef Thorsten Beck Hansen

Lösningen innehåller förutom pall- och plockautomation även ett nytt multi-sajt-WMS, och satsningen förväntas fördubbla produktiviteten i Reitans lager.