Världens första automatiserade hamnlager för papper ligger i Gävle

I veckan invigdes världens första automatiserade hamnmagasin för papper, med sedvanlig pompa och ståt och besök av utrikeshandelsminister Anna Hallberg i Gävle.

Det 11 000 kvm stora lagret rymmer den globala förbrukningen av papper under en dag, och övertas nu av Yilport Nordic från Gävle Hamn AB, som byggt lagret. Det automatiserade lagret har järnvägsspår hela vägen in i byggnaden, och tanken är att pappersbruken enkelt ska kunna skicka färdiga rullar till magasinet, för lagring och och stuffning i containers för vidare transport per båt. Yilport blir genom magasinet något av en pappers-TPL-are.

– Det här en investering för framtiden, sa Robert Yuksel Yildrim, ägare till Yilport på länk från Istanbul under invigningen.

Magasinet inifrån. Foto Klara Eriksson.

På plats på invigningen var 50 glest utspridda arrangörer och besökare, som blev visade runt i den pinfärska jätteanläggningen, som tas i bruk 1 sep 2020.

Utrikeshandelsminister Anna Hallberg uttryckte glädje över att få vara ute på företagsbesök och över att få träffa människor, och påpekade vikten av satsningar som den som Gävle Hamn och Yilport gör i Gävle för svensk export.

– Jag är väldigt imponerad av vad man lyckats åstadkomma här i Gävle både vad gäller kraftsamling, vad gäller att vara ett logistiknav. Hela logistikkedjan som man bygger är väldigt imponerande Nu fortsätter vi att jobba tillsammans, öka exporten, öka tillväxten och öka välfärden i hela Sverige, och det här är en symbol för det, sa hon.

Läs mer om Yilport och Gävle Hamns nya papperslager i automationstemat i DL 3 2020 – utkommer v 40.