Simpel Transport rekryterar COO från stort transportbolag

Nya svenska startup-bolaget Simpel Transport vill matcha körningar med lastbilar i befintlig trafik, genom en enkel plattform och app. Bolagets tjänst lanserades i våras, och nu tar man in tre nya delägare för att anställa en “mycket erfaren” COO. “Vi hade tiotalet intresserade som ville investera i oss men vi har inte haft behov av externt kapital då allting har rullat på av sig självt” säger Patric Olsson, medgrundare och vd för Simpel Transport.

Simpels system matchar åkeriers befintliga rutter och trafik med förfrågningar på körningar som kommer in, vilket gör det möjligt att öka fyllnadsgraden i bilarna och lönsamheten för åkerierna. Plattformen gick live i våras, och uppstartsfasen har gått jättebra, berättar Patric Olsson.

– Vi kommer att ha 8–9 anställda i oktober-november mot två – vi grundare – för ett halvår sedan, och vi skulle inte ha anställt dem om vi inte kunnat betala ut löner, säger Patric Olsson.

Både åkare och kunder som använder systemet hör av sig i hög grad och vill ansluta sig.

– Vi är i samtal med ett 100-tal åkerier, berättar Patric Olsson.

Än så länge hemlig topprekrytering

För att driva utvecklingen framåt har grundarna headhuntat och anställt en COO, som de rekryterat från “ett av de större transportbolagen” För att täcka utgifterna för dennes lön en tid framåt har en riktad runda gjorts där tre nya investerare gått in med kapital: Viktor Bernsdorff, som äger och driver XL bygg Lebe i Stockholm var en av Simpels första kunder och som regelbundet beställde transportuppdrag, erfarna investeraren Jonas Bertilsson och entreprenören Karsten Inde som bl.a. har startat flera framgångsrika miljardbolag.

– Efter att ha använt Simpel regelbundet så kände jag att det här är något helt nytt och innovativt i branschen. Känns fräscht och modernt men simpelt. Vi på XL Bygg har sparat både tid och pengar genom att använda Simpel och på köpet bidrar vi till att fylla tomma laster samt underlätta för miljön. Så jag kände direkt att det här är ett bolag som jag vill investera i och vara med på denna spännande resa, kommenterar Viktor Bernsdorff ägare av XL Bygg Lebe.

Europa i vinter

Simpel Transports frakttjänst är idag helt digital och automatiserad vad gäller lokala körningar, och användaren erbjuds pris i realtid. Snart kommer detta även gälla svenska och europeiska körningar – som kommer att rullas ut i höst vinter, då grundarna även planerar att ta in mer kapital.

– Med vår modell så går vi faktiskt med vinst redan nu. Så vi valde strategiskt ut de som delade samma vision som oss och ville göra den här resan ihop. Dels har de hjälpt till med nytt kapital som behövts för att trygga rekryteringen av vår COO men bidrar även med ett stort kontaktnät samt agerar bollplank i strategiskt viktiga frågor, kommenterar Patric Olsson, medgrundare och vd, Simpel Transport.

Av Klara Eriksson