Stockholm är Europas mest innovativa region

Enligt en färsk rapport från EU-kommissionen klättrar Stockholm förbi Zürich, Schweiz, som den mest innovativa regionen i Europa. Även Sydsverige tar sig in på topp tio-listan från plats 17 i förra mätningen 2019.

EU-kommissionen mäter vartannat år innovationsgraden i 240 regioner i 22 EU-länder plus Norge, Serbien, Schweiz samt Storbritannien. Resultaten sammanställs i rapporten “Regional Innovation Scoreboard”. Några av de indikatorer som mätningen utgår ifrån handlar om privata och offentliga investeringar i forskning och innovation, livslångt lärande, sökta patent samt hållbarhet.

Redan 2017 tog Stockholm platsen som mest innovativa region i EU, medan Zürich var Europas mest innovativa region. I årets mätning klättrar Stockholm förbi och tar ledningen som hela Europas mest innovativa region. Efter Stockholm återfinns Etelä-Suomi i Finland, Oberbayern i Tyskland och Huvudstadsregionen i Danmark.

– Det är otroligt roligt att Stockholm har utsetts till Europas mest innovativa region. Regionens målsättning är att vara attraktiv för investeringar och företagsetableringar och att ha ett internationellt konkurrenskraftigt näringsliv med hållbar tillväxt, kommenterar Anne Andersson, vd för Stockholmsregionens Europakontor.

Fler svenska regioner högt rankade

Utöver Stockholms förstaplacering klättrar även Sydsverige (Skåne-Blekinge) in på en topp tio-placering från plats 17 i 2019 års rapport.

– Detta är glädjande nyheter för oss i Skåne och visar på att vi är en region som presterar väldigt bra inom många områden. Det blir tydligt att vi är en intressant samarbetspartner för andra regioner i Europa, säger Ulrika Geeraedts, utvecklingsdirektör i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

Bland de 25 mest innovativa regionerna finns även Västsverige på plats 11 och Östra Mellansverige på plats 23.

Läs rapporten för EU här och en mer detaljerad rapport om de svenska regionerna här.