Skyttelplock framtiden i Ikeas butiker

Snart kan Ikeas självplock av kök och otympliga möbelkartonger vara ett minne blott. I Ikeas nya varuhus i Kållered ska kunder och anställda kunna välja varor på en skärm och skyttlar sköta plocket helt automatiskt. 

Ikeas affärsidé och framgång har historiskt byggt på “platta paket”-logiken: Möbler och heminredning som alla har råd med – genom slimmad logistik, minimerad luft, och genom att låta kunderna göra jobbet med plock, utbärning, hemkörning och montering.

Men 2020-talets kräsna e-handelskonsumenter kommer med nya krav. De vill ha sin soffa hemkörd, inburen och monterad – och gärna den gamla soffan bortforslad dessutom.

Nya köpmönster och lata konsumenter kräver nytänk, och en sådan idé är att automatisera plocket – både för kunder och personal – när Ikea 2021 öppnar sitt nya, 37 000 kvadratmeter stora varuhus i Kållered. Här ska ny plockteknik testas – och skyttlar göra jobbet.

Detaljerna inte klara

Ikea är än så länge förtegna om detaljerna för plocklösningen.

– Det vi kan berätta är att Kållered har blivit utvalt i ett globalt utvecklingsprojekt inom Ikea för att införa en automatiserad lagrings- och plockningsenhet, skriver Cecilia Franck, presskontakt på Ikea Sverige i ett mail till Dagens Logistik.

– Just nu är det för tidigt för oss att gå in på hur lösningen kommer se ut och ska fungera. Vi vet inte idag vad automatiseringen i detalj kommer att innebära, eftersom processen för hur logistiken ska se ut i varuhuset fortfarande är under utveckling. 

Cecilia Franck, foto Ikea

Syftet med utvecklingsprojektet är att bättre  möta kunders och medarbetares behov, menar hon.

– Med den nya logistiklösningen kan vi förbättra ergonomin för våra medarbetare så att de får en bättre arbetsmiljö och effektivisera plockningen till förmån för ett bättre kundmöte eftersom vi ser att allt fler kunder vill att vi sköter en allt större del av det som kunden tidigare gjorde själv. 

Teknikutvecklingen sker i samarbete med Toyota Material Handling, TMH, som traditionellt främst tillverkat truckar men har en växande verksamhet inom lösningar för automation, telematik, mjukvaruutveckling och lagerhantering. Enheten går under namnet Logistics Solutions och finns på Lindholmen Science Park i Göteborg. Logistics Solutions grundades 2011 och har nu omkring 115 anställda. Dagens Logistik har sökt TMH för mer information om projektet på Ikea, men hittills utan resultat.

Nya Ikea Kållered

Ikea har, tillsammans med med Mölndals stad, sedan 2014 arbetat för att få till ett nytt varuhus bredvid det gamla i Kållered. I april 2018 inleddes bygget av det 37 000 kvm stora varuhuset, som beräknas öppna 2021.

En skillnad mot Ikeas klassiska varuhus, förutom automatiserat plock, är att man satsar på en öppnare butikslayout, där man inte behöver gå igenom hela varuhuset för hitta en viss produkt eller ta sig till kassan. Man fokuserar också mer på e-handel, leveranstjänster och montering.