SLP bygger för Pharmaxim i Landskrona

Logistikfastighetsbolaget SLP har köpt en logistiktomt av Landskrona stad med skyltläge nära E6. Här planerar fastighetsbolaget att bygga en logistikfastighet på 5 400 kvm, där hälsogrossisten Pharmaxin tar större delen av ytan. Bolaget flyttar därmed logistiken från Helsingborg till Landskrona.

Fastigheten får en invändig takhöjd på drygt 10 meter och av lokalens totalt 5 437 kvm hyr Pharmaxin 3 637 kvm på ett tioårskontrakt.

Peter Strand. Foto SLP

– Tillsammans med en mycket stabil hyresgäst kan vi genomföra ännu ett fantastiskt nybyggnadsprojekt, denna gång på bästa logistikläge i Landskrona. Projektet skapar ett bra mervärde för våra aktieägare och nya arbetstillfällen i Landskrona, kommenterar SLPs vd Peter Strand.

Pharmaxim är återförsäljare och grossist inom hälsa och hygien för människor och djur, och bolaget bildades som en avknoppning när Pfizer köpte Pharmacia 2003. Bolaget distribuerar och marknadsför produkter i Norden under varumärken som Salubrin, Helosan, Gripen, Virkon och Jodopax. Idag sitter bolaget i en äldre industrilokal i Ättekulla, Helsingborg med ca 4 000 kvm stor lageryta. Det nya lagret i Landskrona ligger 15 minuter från bolagets nuvarande lokal.

– Anledningen att vi flyttar är att vi behöver modernare och mer ändamålsenliga lokaler både för lager och kontor. Våra lagerytor blir ytmässigt mindre i Landskrona, men vi får dubbelt så hög takhöjd, så det blir ändå en ökad lagerkapacitet. Vi kommer också att ha utrymme att växa i lokalen, berättar Pharmaxins vd Johan Bäckström.

För ett år sedan förvärvade Pharmaxin fyra varumärken från kosmetikproducenten Hardford i Linköping, och tog därmed över försäljning och logistik för Salubrin, Dialon, Gripen och Jukon.

– Det innebar att vårt produktsortiment ökades rejält här i Helsingborg. Vi har också planer på att växa fler likande förvärv framöver, och för det behövs utrymme, säger Johan Bäckström.

Idag har Pharmaxin 17 anställda i Norden, varav de flesta i Helsingborg, när man flyttar till Landskrona kommer bolaget ha mellan 18 och 20 anställda.

Bygglov för fastigheten kommer att lämnas in under första kvartalet 2022, och inflyttning är planerad till mars 2023. Nybyggnationen kommer att vara certifierad enligt Miljöbyggnad silver. SLP har påbörjat arbetet med att hyra ut de resterande ytorna ca 1 800 kvm.

Av Hilda Hultén