SLP in på Stigamo Södra

I januari startar SLP och Qvana ett samarbete för att få till fler nyetableringar i Stigamo Södra, där SLP blir utvecklare och fastighetsägare till det som byggs i parken. Förhoppningen är att byggandet nu åter ska sätta fart. 

Stigamo Södra ligger invid E4 i Vaggeryds kommun, några kilometer söder om Torsvik, söder om Jönköping. Qvana har tidigare utvecklat 80 000 kvm lager åt Babyshop och AD Sverige här, och den senaste etableringen i området var Goldbecks bygge av en 23 000 kvm stor terminal för DSV som stod klar för ett år sedan. På området har Qvana byggklar mark för logistikbyggnader på upp till 80 000 kvm, och för att få igång utvecklingen parar man nu upp sig med SLP.  Samarbetet bygger på att tillsammans uppföra nya logistikfastigheter i en gemensam affärsutveckling med SLP som fastighetsägare och hyresvärd.

–  Vi kände att vi ville göra gemensam sak, Qvana har marken, känner till området och finns med lokal representation, och vi kan bidra med att hitta kunder och få upp intresset för området, och senare med förvaltning, säger Nicklas Schmidt, affärsutvecklare på SLP. 

Att ha en namngiven fastighetspartner, som även ska förvalta redan vid byggstart är något som ökat i betydelse, i takt med att alltfler riskkapitalister och fonder gett sig in på att äga logistik i Sverige. 

Viktig fastighetspartner

– Det finns kunder som är noga med vem fastighetsaktören är idag, och som vill veta att den de förhandlar med under etableringstiden är densamma som om 4–5 år när kontraktet löpt ut, eller när man behöver nya ytor att växa i. Särskilt e-handlare vet ofta att de kommer behöva förändra sina logistikupplägg och ytor. Ägs lagret då ägs av någon tysk investeringsfond utan representation i Sverige gör det ju svårt att hitta lösningar, om man till exempel behöver bygga ut eller få till en satellitlösning någon annanstans.

Enligt Niklas Schmidt finns det pågående diskussioner med ett antal aktörer om att etablera sig i området. 

– Det ska bli jättekul att utveckla logistikfastigheter i Jönköping, det är ju ett av Sveriges bästa logistiklägen, och Qvana är en jättebra partner. 

De nya aktuella tomterna är tillgängliga för omedelbar exploatering.

Hilda Hultén