Solcellsfasader nästa för logistikfastigheter

I Jönköping ska Sveriges största integrerade solcellsfasad på 3 500 kvm byggas, på en av Lustgårdens lagerfastigheter. “Integrerade solcellsfasader blir ofta enkla att räkna hem eftersom materialet som ersätts kan kosta mycket”, säger Sara Klingberg, COO på Soltech Sales & Support. 

Lustgårdens fastighet Ädelmetallen är en drygt 20 000 kvm stor, äldre logistikfastighet i vid korsningen mellan E4 och riksväg 40 i Jönköping.

Niklas Järvhammar, vd på Lustgården

– Vi köpte fastigheten 2017 och har haft flera hyresgäster, bland annat DHL. Men i samband med att de befintliga hyresgästerna flyttar ut så ska vi totalrenovera fastigheten, säger Niklas Järvhammar, vd på Lustgården. 

Hela fasaden ska bytas ut, inklusive taket, och kontor ska byggas om och till. Totalt investerar Lustgården omkring 30 miljoner i renoveringen, där solcellsfasaden är en del.

– Vi ville göra något unik och samtidigt förbättra vår och fastighetens miljöprofil. Sedan blir det en otroligt snygg fasad, det ser ut som en mörk glasfasad med inslag av olika färger. Eftersom fastigheten ligger centralt i Jönköping och med skyltläge vid E4 så känns det fantastiskt kul att göra det här, det blir ett lyft för hela området.

Vi ville göra något unikt, och samtidigt förbättra fastighetens miljöprofil

Solfasader framtiden

Nu byggs Sveriges första storskaliga solcellsfasad på en industrifastighet i Jönköping. Bild Soltech 

Soltech kommer bygger den 3 500 kvm stor solcellsfasaden på Lustgårdens fastighet – Sveriges största solcellsfasad någonsin.

– Solcellsfasader är ofta en enkel och billig lösning för att producera solel. Inte minst på befintliga fastigheter där taken kanske inte är dimensionerade för att kunna bära en solcellsanläggning, säger Sara Klingberg, teknisk chef och COO på Soltech Sales & Support.

Sara Klingberg, COO på Soltech Sales & Support

Solcellsutvecklingen går fort,  med nya tekniska lösningar och allt billigare och effektivare celler på marknaden. Idag finns det särskilt fördelar med integrerade solcellsfasader vid nyproduktion och renoveringar, enligt Sara Klingberg. 

– Takmaterial är ofta billigt, och investeringen i solceller blir då en tilläggsinvestering som tar längre tid att räkna hem. Fasadmaterial är betydligt dyrare, och i vissa fall kan solceller till och med bli billigare än en klassisk fasad, från vilken man dessutom kan tjäna pengar från dag ett. 

Soltech Energy grundades 2007 som ett innovationsbolag inom solvärme. De senaste åren har bolaget likt många andra flyttat fokus till solel, och idag består Soltech Energy av 14 olika bolag, allt från solcellsbolag till fasad- tak- och elinstallationsbolag. Sex av Soltech Energys dotterbolag är inblandade i det nya industriprojektet i Jönköping, där installationen av fasaden planeras starta under sommaren.

– Industrifastigheter är väldigt väl lämpade för solfasader, det är ofta stora fasadytor utan skuggning, och enkelt att komma till överallt för att göra installationen.

Sara Klingberg menar att den utveckling vi ser inom fastigheter kommer göra solcellsfasader till en oundviklig del av ett lagerbygge framöver. 

– De utsläppskrav som kommer ställas på fastigheter i framtiden kommer att bli svåra att uppfylla om inte alla möjligheter utnyttjas. Vi behöver kunna producera mer el, och då har vi inte råd att låta bli fasaderna.

Vi behöver kunna producera mer el, och då har vi inte råd att låta bli fasaderna.

Lagerfastigheten Ädelmetallen ska få en totalrenovering, och samtidigt förberedas för nya hyresgäster. Foto Lustgården

Räknas hem fort

Enligt Lustgårdens beräkningar innebär solcellsfasaden ingen extra kostnad.

– Om man jämför med en vanlig fasad så blir det egentligen ingen skillnad i pris, eftersom vi också tjänar pengar på den. I vår kalkyl så räknar vi hem investeringen fort, säger Niklas Järvhammar. 

Ombyggnationen sätter igång så snart bygglovet klubbats igenom och till hösten räknar bolaget med att allt ska vara klart.

– Beroende på vilka kunder vi får in så kommer lokalen att kundanpassas. Vi för bland annat diskussioner med en e-handlare. 

Lustgården är ett lokalt, familjeägt fastighetsbolag och äger både bostäder och kommersiella fastigheter. Just nu äger man tre logistikfastigheter, med hyresgäster som Dachser, Alwex, Budbee och Airmee.

–  Vi skulle gärna bygga fler logistikfastigheter, även på andra orter än i Jönköping. Men just nu är det ganska svårt att få tag i mark för det.

Av Hilda Hultén