Stockholm medioker arbetsort för lagerarbetare

Jungheinrichs rapport Blue Collar Index 2020 visar att Köpenhamn är den bästa staden i Europa att verka i för dem som arbetar inom exempelvis lager eller transport, följt av Basel och Dublin. Stockholm kommer först på plats 24 av 50 rankade städer. 

I studien har man tittat på olika yrkesgruppers förutsättningar i arbetslivet, som exempelvis inkomst, ekonomiskt välstånd (köpkraft), andel fackanslutna och hur stor del av ykeskåren som jobbar inom utvalda yrken som lastbilschaufförer, byggarbetare, metallarbetare och anställda inom lager och logistik.

– Den här typen av arbete är grunden till många framgångsrika verksamheter. Att få dessa yrkesgrupper att känna sig värdefulla fortsätter att vara en nyckel till industrins framgång, kommenterar Jan Mackowiak, team manager på Jungheinrich Profishop, som står bakom studien. 

I studien är det Köpenhamn som kniper förstaplatsen som bästa arbetarstad, med pull pott i indexpoäng, 100 av 100 möjliga, med hög facklig anslutning, arbetarrepresentation på arbetsmarknaden, köpkraft och löner, följt av Basel i Schweitz på 96,79 och Dublin på Irland som trea med en poäng på 93,11. 

Karlsruhe i Tyskland rapporterar de lägsta arbetslöshetstalen för arbetare, med 3,8 procent, följt av Prag  med 4,3 procent, och Nürnberg och Kiehl på 4,5 procent.

I Blue Collar Index rankas arbetsvillkoren för chaufförer, lagerarbetare och anställda i industrin i 50 europeiska städer. Bild Jungheinrich.

Amsterdam, i Europas logistikmetropol Nederländerna, rankas hgst när det gäller köpkraft.  

Stockholm rankas först på plats 24 av 50 rankade städer i Europa, med en poäng på 78,96 poäng av 100 möjliga. När det gäller kriteriet facklig anslutning kommer Stockholm dock på andraplats av de 50 rankade städerna, efter ettan Köpenhamn och följt av trean Helsingfors. 

Läs mer om studien och resultaten här:  https://www.jh-profishop.de/blue-collar-index/