Stockholm Norvik Årets Bygge 2021!

Stockholms Hamnars nybyggda hamn Stockholm Norvik Hamn vinner priset Årets Bygge 2021. Priset delas ut av tidningen Byggindustrin, och projektets komplexitet och det faktum att man klarade att hålla budget och tidplan framhölls av juryn.

Samhällsbyggnadssektorns viktigaste pris, Årets Bygge 2021, delades ut av tidningen Byggindustrin torsdag 18 mars. Under året har 72 bidrag kommit in till tävlingen Årets bygge och av dessa har 18 finalister tagits ut i sex olika kategorier. Stockholms Hamnars nybyggda hamn Stockholm Norvik Hamn vann pris i kategorin infrastruktur och blev även årets totalvinnare. Motiveringen löd:

”Totalvinnaren i Årets Bygge 2021 är inte ett bygge – utan flera komplexa i ett. Vägar, broar och byggnader som knyts ihop med tågspår, tunnel och en godsterminal i världsklass. Budget- och tidsplan är oklanderlig, samverkan mellan de 40 olika entreprenörerna imponerande och skadestatistiken osannolikt föredömlig. Ett skepp kommer lastat! Med vadå? Vinnaren av Årets Bygge 2021: Stockholm Norvik Hamn. Vi säger stort grattis!”

– Det är med fantastisk stolthet och glädje som jag tillsammans med hela Stockholms Hamnar och entreprenörer tar emot det prestigefyllda priset Årets Bygge 2021. Tillsammans har vi lyckats hålla både tidplan och budget i det här komplexa projektet samtidigt som säkerhet och arbetsmiljö har varit viktigt och högt prioriterat, kommenterar Karl Lagerlöf, chef operativ verksamhet på Stockholms Hamnar.

NCC fick första entreprenaden i projektet, att göra förberedande arbeten och möjliggöra hamnbygget genom att spränga bort drygt 11 miljoner ton för hamnplanen och anslutande järnvägslinje. Ett drygt 40-tal olika entreprenörer har bidragit till det väl genomförda projektet.

− Vi är mycket glada och stolta över att Norviks hamn utsetts till Årets Bygge. Det var ett stort och komplext projekt som utmärktes av ett väldigt gott samarbete mellan oss, vår kund Stockholms hamnar och övriga entreprenörer, kommenterar Joel Ahlqvist, projektchef NCC Infrastructure.

– Samarbetet var en starkt bidragande faktor till att vi skapade en säker arbetsmiljö och bidrog till att hamnen färdigställdes enligt tidplan och på budget.

Färdigt på fyra år

Första spadtaget för Stockholm Norvik Hamn togs 2016. 40 entreprenader har deltagit och samtliga discipliner i bygg- och anläggningsbranschen har varit representerade. Stockholm Norvik Hamn är den första helt nya större godshamn som byggts i Sverige på många decennier. Hamnens yta är 44 hektar, lika stor som Gamla stan i Stockholm.

Till hamnen har det byggts en fyra kilometer lång järnväg och bangård, nya vägar, flera broar, en bergtunnel, sex större byggnader, en egen vattenreservoar och elinstallationer motsvarande en mindre stad.

Projekten i tävlingen Årets Bygge 2021 är uppdelade i sex kategorier: bostäder, hotell och kontor, infrastruktur, industribyggnader och butikslokaler, samhällsfastigheter och renovering. En vinnare utses i varje kategori, samt en samlad totalvinnare.