Stockholm Norvik kan bli årets bygge

72 anmälningar blev till 18 nominerade. Stockholm Norvik är ett av de byggprojekt som gör upp om titeln Årets Bygge, samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris.

En hamnplan lika stor som Gamla stan och en fyra kilometer lång järnväg och bangård. Till det nya vägar, flera broar, en bergtunnel, sex större byggnader, en egen vattenreservoar och elinstallationer motsvarande en mindre stad. Det är Stockholm Norvik Hamn, den första helt nya större godshamn som byggts i Sverige på många decennier. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2021. Det är de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2020, som gör upp om titeln. Vinnaren koras den 18 mars och streamas genom byggindustrin.se.

Byggbranschens ledande nyhetstidning Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

“Stockholm Norvik Hamn har byggts för att trygga en hållbar varuförsörjning till Stockholm och Mälardalen. En tidskritisk del har varit att bygga den 4 kilometer långa järnvägen som ansluter till Nynäsbanan, där en avgörande milstolpe passerade förra påsken när industrispåret kopplades till Nynäsbanan. Om denna slottid missats hade hamnen försenats ett år.”

Läs hela Byggindustrins nomineringsartikel om Norvik Hamn här.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit.