Svenska Retursystem storsatsar på solceller

Under hösten börjar Svenska Retursystems två största logistikanläggningar utrustas med solceller. Solcellstaken, som installeras på anläggningarna i Västerås och Vaggeryd, beräknas bli två av de största i Sverige med en produktion på totalt 6,7 GWh per år.

Installationerna drar igång under hösten på företagets två största logistikanläggningar. Det gäller Mileways befintliga anläggning i Västerås och Infrahubs anläggning under uppförande i Vaggeryd. Tillsammans beräknas anläggningarna producera 6,7 GWh per år när de är driftsatta. Den producerade energin kommer inledningsvis användas i den egna driften men kan på sikt även erbjuda laddmöjligheter för ellastbilar samt produktion av vätgas.

– I energiomställningen till förnybar energi är solenergi en viktig del. Våra solcellsanläggningar kommer att producera stora mängder grön el och bidra till att trycka undan fossil elenergi. Att fylla stora tak som annars hade stått tomma med solceller känns väldigt logiskt och är ett viktigt kliv mot vår vision om en hållbar framtid, kommenterar Pontus Björkdahl, hållbarhetschef på Svenska Retursystem.

Solcellstaket i Västerås installeras av Svea Solar och beräknas sättas i drift under Q4 2022, med en årlig produktion på 3 GWh. Solcellstaket i Vaggeryd installeras av Soltech Energy Solutions och beräknas sättas i drift någon gång under våren 2023, med en årlig produktion på 3,7 GWh.

– Det är glädjande att vi i samarbete med våra hyresvärdar Mileway och Infrahubs kan producera solenergi på taken på våra två största anläggningar. Vi köper redan idag förnybar elenergi till vår verksamhet, med den här satsningen kan vi öka tillgången på fossilfri elenergi, kommenterar Hans Byström, inköpschef på Svenska Retursystem.