Swisslog automatiserar spanskt fryslager

Swisslog har fått uppdraget att automatisera ett djupfryslager i Spanien för livsmedelsaktören Virto Group, med en kompakt pallagerlösning som bolagen utvecklat tillsammans. Det nya lagret väntas tas i drift nästa sommar.

Det nya djupfryslagret kommer att ligga Funes i Spanien och väntas tas i drift sommaren 2022. Anläggningen kommer ha kapacitet att hantera 350 pallar per timme och lagra 56 000 EU-pallar eller 48 000 industripallar, med en lagerkapacitet på 50-70 miljoner kilo djupfrysta produkter.

Powerstore-lösningen, som utformats gemensamt av Virto och Swisslog, kommer att ha 31 skyttlar som förflyttar sig genom lagrets olika våningar och gångar. Nio hissar är placerade på fram- och baksidan av lösningen och det finns två inverterade monorail-slingor för att transportera in- och utgående varor i systemet. Avsändningsbufferten kan hantera upp till 204 pallar och det finns transportörer mellan systemets olika funktionsområden. Varuflöden och lagringsprocesser ska styrs med Swisslogs lagerhanteringssystem Synq.

Skiss över utformingen av Virtos nya automatiserade pallager i Funes, Spanien. Bild Swisslog

Lösningen beskrivs som ett “kompakt pallager”. Att maximera det tillgängliga utrymmet och samtidigt bibehålla flexibiliteten och öka prestandan är ett av de viktigaste målen för många företag, menar Maria Stjärne, försäljningschef på Swisslog Nordic.

– Den här typen av lösning är perfekt för pallagring vid hög densitet, ett begränsat tillgängligt utrymme, ett betydande flöde av in- och utgående varor och ett relativt lågt antal SKUer, kommenterar hon.

Powerstore-lösningen ska fungera i olika temperaturer, från -30 °C för frysta livsmedel, vilket är fallet för Virtos nya lager.

–Automatisering av lager och distributionscentraler är synonymt med effektivitet, flexibilitet och smidighet, särskilt inom den konkurrensutsatta livsmedels- och dryckesindustrin, där detaljhandelsförsäljningen på nätet förväntas öka med 300 procent nästa år. Det nya lagret kommer att göra det möjligt för oss att uppfylla våra tillväxtförväntningar, kommenterar Jose Antonio Baldero, teknisk chef för Virto.