Swisslog bygger e-matlager i USA

Swisslog ska leverera ett antal automatiserade mikrolager för butiksutlämning av livsmedel, med robotlösningen Autostore som bas, åt amerikanska H-E-B.

E-handeln med livsmedel växer, och med den behovet av smartare lösningar för butiksplock och e-handlad mat som hämtas i butik. I USA är mat som hämtas på trottoaren utanför butik, eller “curbside pick-up” ett växande fenomen, inte minst genom corona har upphämtningsalternativet fått ett rejält uppsving.

Nu skriver automationsleverantören Swisslog kontrakt med amerikanska H-E-B, en privatägd retailaktör med över 400 butiker i delstaten Texas och nordöstra Mexiko, om att leverera ett antal automatiserade mikrolager, för att stötta kedjans butiks-e-handel, utan att påverka kundupplevelsen i butik negativt. 

De nya mikro-lagren,ska bestå i en robotlagerlösning från Autostore, i kombination med Swisslogs egen Synq-mjukvara och plockstationer, och blir ett slags helautomatiserade butiker som byggs till på kedjans befintliga, vanliga livsmedelbutiker. 

Automatiserade mikrolager med upphämtning på trottoaren, som kopplas på de klassiska butikerna är det senaste påhittet inom e-mathandeln i USA. Illustration: Swisslog

– Covid-19 har lett till beteendeförändringar som gjort automatisering av livsmedelsverksamhet ännu mer brådskande. E-matautomation är inte längre en valmöjlighet, det är ett krav för överlevnad och fortsatt tillväxt, kommenterar Mitch Hayes, e-handelschef för Amerika på Swisslog. 

Av Hilda Hultén