Teslastrejken inne på sjätte veckan

Efter sex veckors strejk syns inget ljus i tunneln när det gäller konflikten mellan IF Metall och elbilstillverkaren Tesla. Tesla har stämt såväl Transportstyrelsen som Postnord för att få ut sina registreringsskyltar, som hamnat i limbo när facket ST gått ut med sympatiåtgärder. Frågan har tagit sig upp i hovrätten.

Strejken mot Tesla har pågått sedan den 27 oktober, och än finns inget ljus i sikte. Konflikten kretsar kring facket IF Metalls ambition att teckna kollektivavtal för anställda på TM Swedens (Teslas svenska bolag) verkstäder. Men på Tesla har man hittills vägrat teckna avtal, med hänvisning till en global policy mot att teckna kollektivavtal.

Sedan strejken först utlystes har allt fler fackföreningar anslutit till konflikten för att stötta IF Metall: Transport har stoppat Tesla-importen i svenska hamnar och LO-förbunden har slutat städa företagets anläggningar och serva laddstationer. Men den stora smällen kom när ST och Seko varslade om blockad av postutdelning till företaget.

Blockaden har lett till att biltillverkaren inte får in registreringsskyltar till sina fordon, då dessa måste skickas med ST- och Seko-anslutna Postnord. Tesla har stämt Transportstyrelsen för att få hämta ut skyltarna direkt hos skylttillverkaren. Tingsrätten i Norrköping gick på Teslas linje, men Transportstyrelsen överklagade till hovrätten där de fått prövningstillstånd. För Tesla innebär det att skyltarna fortsätter vara otillgängliga tills ärendet är utrett.

Företaget har också stämt Postnord med hänvisning till att företaget inte fullgör sitt uppdrag att dela ut post. Postnord hävdar att den grundlagsskyddade strejkrätten trumfar utdelningsplikten i postlagen.

Tesla har egna verkstäder i Umeå, Uppsala, Stockholm, Örebro, Norrköping, Göteborg och Malmö. Företaget menar att de erbjuder bättre villkor än de som gäller i det aktuella kollektivavtalet.

Grannländernas fack sluter upp

Di rapporterade den 5 december att Danmarks största fackförbund 3F Transport varslat om sympatiåtgärder. De hotar att sluta köra och lossa Tesla-bilar om inte företaget tecknar kollektivavtal inom 14 dagar. Sedan dess har även norska Fellesförbundet varslat om strejk ifall inte företaget tecknar kollektivavtal innan 20 december.

Av Emanuel Lehtonen