Trafikverket storrekryterar för att klara tågplaneringen

Trafikverket har legat efter i planeringen för tågtrafiken hela året. Nu rekryterar de över hundra personer för att komma ifatt, och plockar personal från nästa års planering. Det rapporterar DN.

Trafikverket genomför en digitalisering av planeringsprocessen som ska göra planeringen mer dynamisk och anpassningsbar under året och som kallas ett paradigmskifte inom branschen. Men hittills har man inte fått systemet att faktiskt fungera som det ska, vilket lett till förseningar i planeringsarbetet.

Trafikverket ska informera tågbolagen om avgångar som påverkas av banarbeten minst 18 veckor innan planerat arbete. Men det åtagandet verkar vara mer än myndigheten klarar av, så man har kommit överens med tågbolagen om en tidsgräns på 13 veckor. Men enligt DN lyckas de inte leva upp till det heller.

Nu har Transportstyrelsen förelagt Trafikverket att rätta in sig efter de 18 veckor som är bestämda i regelverket till nästa år, annars väntar nytt föreläggande med hot om vite.

Trafikverket tar nu personal från planeringen av nästa års stora tågplan för att komma ifatt på detta års banarbetsfrågor, vilket försenar även nästa års tågplan. Samtidigt rekryterar myndigheten över hundra personer för att stärka planeringsavdelningarna. Men en så stor rekrytering tar tid.

– Det är ett oförtrutet arbete och inget som sker rakt över disk. Man behöver lämplighetstestas, man ska klara att hålla många bollar i luften och samtidigt tänka klart i och med att det är ett säkerhetsjobb. Även om vi får många sökande så är det inte alla som går igenom, och sedan är det en 15 månaders utbildning på det innan de kan köra, säger Bengt Olsson, presschef för Trafikverket, till DN.