Klimatpolitiska rådets senaste utvärdering av regeringens klimatpolitik ger svidande kritik och ställer krav på regeringen, inte minst när det gäller att minska utsläppen från transportsektorn. Men branschorganisationen Transportföretagen menar att rapporten saknar genomförbara åtgärder för en hållbar omställning utan att undergräva sektorns konkurrenskraft.
När Klimatpolitiska rådet lämnade över årets utvärdering av regeringens klimatpolitik var kritiken hård. Enligt deras bedömning räcker inte regeringens politik för att nå de uppsatta klimatmålen. Utsläppen har framför allt påverkats negativt av den minskade reduktionsplikten och sänkta bränsleskatten. Något som bekräftades av Trafikverkets egen rapport för en tid sen, som konstaterade att under 2024 ökade utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken med 18 procent under 2024 och att Sverige är på väg att missa 2030-målen.
Huvudbudskapet i årets rapport från Klimatpolitiska rådet är att regeringen behöver stödja EUs globala klimatledarskap bl a genom att leverera på sina åtaganden till 2030, vilket kräver beslut under 2025 när det gäller transporterna och skogen. De efterfrågar också en mer offensiv roll för landet i att utveckla EUs klimatpolitik mot 2040.
Men rapporten med sina krav stöter på kritik från Transportföretagen, som menar att rapporten saknar åtgärder som möjliggör en hållbar omställning utan att undergräva sektorns konkurrenskraft.

– Sverige har bland världens grönaste transporter och vi är ledande i omställningen. Men utan en politik som säkerställer konkurrenskraften riskerar vi att slå undan benen för de företag som ska leda omställningen. Den måste ske med genomförbara lösningar och en tydlig strategi för infrastruktur, drivmedelsutveckling och ekonomisk hållbarhet. Detta bortser Klimatpolitiska rådet ifrån, kommenterar Tina Thorsell, samhällspolitisk chef på Transportföretagen.
Organisationen menar också att rapporten saknar ett bredare perspektiv om flyget och biltrafiken. De nämns i sammanhang om minskade utsläpp, men utan någon djupare analys av vilka tekniska och ekonomiska möjligheter som finns. Satsningar på fossilfria bränslen samt utveckling av el- och vätgasfordon kräver långsiktigt stöd och politisk förutsägbarhet. Rapporten kritiserar också de statliga satsningarna på flygplatser, vilket organisationen ifrågasätter med hänvisning till beredskapsförmåga och tillgänglighet.
– Vi efterfrågar en konstruktiv diskussion om transportsektorns framtid. Elektrifiering och alternativa drivmedel är nycklar till en hållbar transportsektor, men utan rätt förutsättningar för utbyggnad och investeringar riskerar Sverige att halka efter i den internationella konkurrensen, vilket i förlängningen även drabbar klimatarbetet, kommenterar Tina Thorsell.