Transportplattformen Logic Link går live

Idag lanserar Logic Link den första versionen av sin digitala plattform för att köpa och sälja körningar mellan åkerier i alla storlekar. Appen ska bidra till ökad lönsamhet och effektiviteten i branschen, genom att göra det enklare för åkare att ta extra uppdrag.

Paret bakom Logic Link är entreprenören Mattias Nyberg, som utvecklat och marknadsfört olika affärsidéer i stora delar av sitt yrkesliv, samt systemutvecklaren Linus Trulsson, med bakgrund från bl a TPL-aktören Brunskog Gruppen och byggbolaget C3C.

– Vi lanserade en förhandsvisning i september som fick fin respons från de vi valde att visa upp den för. Det känns skönt att gå live, vi är två småbarnsföräldrar som jobbat hårt under en längre tid och kommer fortsätta så framöver, säger Mattias Nyberg till Dagens Logistik.

Med sig har de även Ingvar Gustavsson, med lång logistikbakgrund från Postnord som senior rådgivare. Logic Link ska bli en oberoende, digital plattform för att matcha åkare med passande transportuppdrag, där transportplaneraren eller föraren själv går in och väljer körningar som passar deras rutter.

App först ut

Idag ger Logic Link alla Sveriges åkerier tillgång till en gemensam app som är helt utan fasta kostnader. Den visar publika körningar på ett strukturerat sätt med sökfilter, bevakningar och pushnotiser och via appen kan transportledare bjuda in de aktörer till sitt nätverk som de normalt samarbetar med. Från Logic Links egna marknadsundersökning framgår att svenska åkerier har en historia av att konkurrera mot varandra, men också hjälpas åt efter påskrivet avtal. I undersökningen uppger 65 procent av åkerierna att de tar körningar från andra åkerier.

– Vi lanserar idag och får se hur siffrorna utvecklar sig. Vi är inte ute efter kvantitet. Vårt första delmål är att bygga upp små nätverk av åkerier och låta dom göra affärer som de gjort innan fast bespara dem 90 procent av alla mail och telefonsamtal, förklarar Mattias Nyberg.

Mattias Nyberg och Linus Trulsson, Logic Link. Foto Logic Link

Börjar som transportcommunity

Via appen kan transportledare bjuda in de aktörer till sitt nätverk som de normalt samarbetar med. Produkten är väl beprövad även inom byggindustrin där 100 000 ton returbetong har administrerats åt C3C Engineering, som också är delägare.

– Närmsta delmål är att senare i år lansera en desktopversion som är helt avgörande för att transportledare ska kunna använda tjänsten på en daglig basis.

Liknande lösningar finns i andra länder men har aldrig tagit fäste i Sverige. Grundarna Mattias Nyberg och Linus Trulsson har anpassat produkten efter beteenden och processer som lämpar sig för den svenska marknaden.

– Vi har många funktioner som kommer gynna åkerier som kommer släppas efterhand de kommande åren. Det är ingen marknadsplats ännu, det är ett community där man till en början bygger nätverk. Vi kommer ringa upp alla som registrerar sig och förklara tanken på kort och lång sikt för alla åkerier.

Av Klara Eriksson