Uppdatering från Stena Line: Fortsätter transportera frakt och passagerare på de flesta färjelinjerna

Med anledning av den senaste veckans turbulens kring Stena Line som en följd av Coronaviruset (COVID-19) och de reserestriktioner som ett flertal länder har infört kommer här ett antal förtydliganden som berör vårt affärsläge, varsel och statusen för vår passagerar- och frakttrafik på de respektive linjerna vi opererar i Skandinavien, Tyskland och Baltikum. 

Affärsläget: Fokuserar på att säkra fraktverksamheten

Coronaviruset (COVID-19) och de reserestriktioner och gränskontroller som införts som en följd av detta har slagit hårt mot Stena Lines passagerarverksamhet i hela Europa. Värst drabbat är verksamheten i Skandinavien, Tyskland och Baltikum, och rederiet ser en kraftig nedgång i bokningar och gör bedömningen att det inte kommer att återhämta sig inför den kommande högsäsongen i sommar – då vanligtvis har hälften av passagerarvolymen.

Stena Line fokuserar för tillfället på att säkra den fortsatta fraktverksamheten som är viktig för såväl bolaget som för Sverige. Varuflödena till och från Sverige går huvudsakligen via sjöfarten (90%) där färjorna runt vår kust har en särställning.

– Regeringen inser att denna situation kan störa dessa flöden och vi välkomnar förslaget från regeringen att erhålla lånegarantier från EKN. De har agerat väldigt snabbt och i nära dialog med näringen, kommenterar Carl Mårtensson, presschef Stena Line.

Varsel av 950 medarbetare i Sverige

Måndagen 16 mars var en tung dag för Stena Line när företaget varslade 950 medarbetare i Sverige om uppsägning. Majoriteten av de varslade är sjöanställda på rederiets nio svenskflaggade fartyg men även tjänstemän och dotterbolag är berörda. Totalt utgör detta hälften av alla anställda på Stena Line i Sverige.

Status för frakt- och passagerartrafiken

Två färjelinjer har stängt tillsvidare. På övriga linjer transporteras både frakt och passagerare med begränsningar i form av antal passagerare ombord, mindre utbud och begränsade öppettider i restauranger och butiker, samt ingen underhållning.

Carl Mårtensson. Foto Stena Line.

– Utöver frakt finns det ett visst behov av passagerartransporter till och från våra grannländer trots reserestriktioner. Det handlar dels om återvändande till sina hemländer, arbetspendlare och andra som trots reserestriktioner och gränskontroller får komma in i våra grannländer. Det handlar dock om passagerartransport snarare än turism just nu, kommenterar Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.   

Stena Lines linjer:  

Oslo-Frederikshavn: Linjen stängd tillsvidare och svenskflaggade fartyget Stena Saga ligger vid kaj i hemmahamnen Göteborg tillsvidare.

Trelleborg-Sassnitz: Linjen stängd tillsvidare och det tyskflaggade fartyget FS Sassnitz ligger vid kaj i Mukran, Tyskland tillsvidare.

Göteborg-Frederikshavn: Fartygen Stena Jutlandica, Stena Vinga och Stena Danica seglar dagligen mellan Sverige och Danmark och transporterar både frakt och passagerare. Från och med 23 mars kommer Stena Danica att ligga vid kaj och de två övriga fartygen seglar med förändrad turlista och begränsningar i antal passagerare samt utbud och öppettider ombord.

Göteborg-Kiel: De två fartygen Stena Scandinavica och Stena Germanica seglar dagligen mellan Sverige och Tyskland och transporterar både frakt och passagerare, men med begränsningar i antal passagerare samt utbud och öppettider ombord.   

Halmstad-Grenå: Fartyget Stena Nautica seglar dagligen mellan Sverige och Danmark och transporterar både frakt och passagerare. Från och med 17 mars transporteras endast fordonsburna passagerare och därmed är busstransporten till och från färjan inställd tillsvidare samt att från och med 23 mars är lördagsavgångarna är inställda tillsvidare.

Trelleborg-Rostock: De två fartygen MS Skåne och Mecklenburg-Vorpommen seglar dagligen mellan Sverige och Tyskland och transporterar både frakt och passagerare. Från och med 23 mars införs begränsningar i antal passagerare samt utbud och öppettider ombord.   

Karlskrona-Gdynia: De tre fartygen Stena Vision, Stena Spirit och Stena Baltica seglar dagligen mellan Sverige och Polen och transporterar både frakt och passagerare med och utan fordon till och med 24 mars. Efter det transporteras endast frakt och chaufförer.  

Nynäshamn-Ventspils: De två fartygen Stena Flavia och Scottish Viking transporterar endast frakt och chaufförer mellan Sverige och Lettland sedan 17 mars. Ingen passageratrafik på linjen.