Världens första Autostore fortfarande i drift

2005 blev larm- och övervakningsföretaget Elotec först i världen med att automatisera sitt lager med en Autostore-lösning. 16 år senare är den fortfarande igång.

Elotec, som bland annat säljer rökdetektorer, var först ut i världen med att installera automationssystemet Autostore, som idag är en vanlig automationslösning, bland annat inom e-handel. Lösningen har blivit så populär att den även fått efterföljare, bland annat i form av livsmedelsaktören Ocados system. Satsningen möttes dock till en början av skepsis.

– Vi gav oss själva en tidsgräns på två år för att få det att fungera. Jag lovade de anställda att jag skulle köra en bulldozer rakt in i Autostore-systemet om vi fortfarande skulle sakna den manuella hanteringen efter tidsramen, berättar Jan Kleven, vd för Elotec, i ett pressmeddelande.

Elotec levererar säkerhetslösningar till återförsäljare i Norge och internationellt. Sedan starten 1992 har de fokuserat på innovation och att anpassa sig till den rådande marknaden. Till vänster Roger Furnes, till höger Jan Kleven.
Foto Martin Innerdal Dalen.

16 år senare är det uppenbart att bulldozern inte behövdes då företaget fortfarande använder samma system, även om det har uppdaterats på vägen. Hårdvaran och mjukvaran uppgraderades så sent som 2019 för att hantera ökningen av kunder och varor, men rutnätet och lådorna är samma som installerades från första början.

– Vi upplever väldigt få problem med vårt Autostore-system och har knappt haft några driftstopp alls sedan vi startade robotarna 2005, kommenterar Roger Furnes, logistikchef på Elotec.

Elotecs lager:

  • Lageryta: 164 kvm
  • Antal robotar: 5
  • Antal förrådslådor: 5 966
  • Antal transportterminaler: 3