Volvo Lastbilar köper kinesiskt bolag

Lastbilstillverkaren förvärvar JMC Heavy Duty Vehicle, dotterbolag till Jiangling Motors, för ca 1,1 miljarder kronor. I förvärvet ingår en produktionsanläggning i Taiyuan, Shanxi-provinsen, där företaget planerar tillverkning för den kinesiska marknaden.

Efterfrågan på företagets lastbilar har ökat i Kina de senaste åren, i takt med att e-handel och logistiktjänster växer. Planen med förvärvet är därför att börja producera de nya tunga lastbilarna Volvo FH, FM och FMX i Taiyuan för den kinesiska marknaden vid slutet av 2022.

– De senaste åren har vi sett en snabb utveckling av logistikmarknaderna och en ökande efterfrågan för våra premiumlastbilar och tjänster. För att möta efterfrågan från kinesiska transportörer är tiden rätt för oss att etablera en regional värdekedja med vår egen tillverkning av tunga lastbilar i Kina, säger Volvo Lastbilars vd Roger Alm i ett pressmeddelande.

Företaget räknar med att kunna producera 15 000 lastbilar om året inom några år från investeringen. Anläggningen har också potential att utöka kapaciteten.