Volvochefen: “Logistikens gyllene era är här

”Logistikens gyllene era”. Så beskriver Volvochefen Martin Lundstedts nuläget i en intervju med Svd efter att bokslutet för 2019 presenterats.

Martin Lundstedt, vd för lastbilstillverkaren Volvo, presenterade på torsdagen en stark rapport för det senaste kvartalet där nettovinsten landade på 38,3 miljarder kronor för helåret 2019.

– Vi delar ut till aktieägarna, men vi behåller också pengar för att kunna vara med i den stora omställning som kommer nu, säger Martin Lundstedt till Svd.

Till viss del handlar omställningen om att framtidens fordon ska bli än mer uppkopplade och automatiserade. Men framför allt är det elektrifieringen som står i fokus.

– Vinnare i den här omställningen blir den som kan få fram ett hållbart transportsystem som gör kunderna mer lönsamma, säger Martin Lundstedt till Svd och beskriver det som att man nu är inne i ”logistikens gyllene era”. Transporterna blir allt viktigare för hela samhället samtidigt som de måste göras om för att bli miljövänliga.

Volvo la under förra året 18,5 miljarder kronor på forskning och utveckling – och i år beräknas det öka till omkring 20 miljarder kronor.

– Kundernas kunder trycker både oss och transportörerna framför sig när de är beredda att göra den höga investering som det blir till en början.